BiH
0

SDP: Vlast ili turistička agencija?

FENA
"Aktulena vlast je vlast ili turistička agencija?!", poruka je saopćenja za javnost koje je danas objavio Forum mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, navodeći da nerijetko bh. političari smještaju svoju djecu izvan BiH, a unutar zemlje ne čine ništa za bolji položaj mladih.

Mladi u BiH još žive u 1995. godini, pa čak i u gorem stanju, mada je prošlo 11 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, navodi Forum mladih SDP-a.

"Ova zemlja i dalje nema zakon o visokom obrazovanju. Federala vlada predlaže sklandalozni zakon o porezu na dohodak kojim se predviđa oporezivanje stipendija. Ko to i ima stipendije u Bosni i Hercegovini? Samo nekolicina sretnih i podobnih sinova i kćeri. Federalna vlada predlaže i sramotni zakon o najnižoj neto satnici kojima se mladima 'garantuje' najniža satnica od 1,25 KM, odnosno plata od 208 KM. Ministar Safet Halilović predlaže zakon o sportu kojeg se sjetio da treba predložiti poslije i više nego skromnih rezultata naših sportista na Olimpijskim igrama, i to je predložio takav zakon koji entitete tretira kao organizacione jedinice u kojima se treba organizovati sport!

O pogubnim posljedicama na obrazovni sistem i znanje mladih Bosanaca i Hercegovaca Zakona o PDV-u kojim se oporezuju knjige, učila, udžbenici suvišno je i govoriti. Aktuelna većina u Parlamentu BiH odbila je da izdvoji budžet za mlade u iznosu od 3 miliona KM i izdvojena su samo simbolična sredstva. Isti ovi parlamentarci odbili su i amandmane na Izborni zakon BiH kojim je trebala biti zagarantovana kvota za mlade na svim izbornim listama, kao i kvote rezervisane za žene", stoji u saopćenju za javnost Foruma mladih SDP-a BiH.

Objašnjenje za ovakve pojave je u bojazni parlamentaraca i političara od zdrave, mlade i obrazovane konkurencije, smatra Forum i posebno ističe da je odnos premijera Adnana Terzića prema Platformi omladinske politike koja je nastala konsenzusom podmladaka svih političkih partija i tretira najbitnije probleme mladih - ignorantski.