BiH
15

SDP: Vladajuća koalicija predlaže dodatno siromašenje radnika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH optužuje vladajuću koalicija u Federaciji BiH da "nastavlja sa politikom siromašenja radnika, penzionera i privrede".

"Nakon što su ponovo predložili nerazumni prijedlog zakona o PIO, kojim se budućim penzionerima drastično smanjuju penzije, sada se vrše posljednje pripreme da se umanje ionako mizerna primanja većine radnika u FBiH", navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.

Iz ove stranke kritiziraju posljednje prijedloge zakona o porezu na dohodak i doprinosima, koji su se pojavili u javnosti. Tvrde kako ta rješenja pokazuju "vrhunac bezobrazluka aktuelne vlasti, koja nakon što poveća sebi prava za odvojeni život, nedostatak novca za njegovu isplatu osigurava ukidanjem poreznih olakšica na djecu i liječenje u novom Zakonu o porezu na dohodak".

Iz SDP-a poručuju kako sve kalkulacije pokazuju da rješenja koja su ponuđena predstavljaju direktno umanjenje dohotka građana i povećanje prihoda političke elite na vlasti.

"Ukoliko Vlada SDA – SBB i HDZ nastavi sa procedurom usvajanja ovako sramnih rješenja, SDP BiH će tražiti izglasavanje nepovjerenja takvoj Vladi", navodi se u saopćenju i dodaje kako su sve reforme aktualne vlasti doživjele potpuni fijasko.