BiH
17

SDP: Vlada Fadila Novalića nastavlja obmanjivati javnost po nalogu HDZ -a

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
SDP tvrdi da Vlada premijera Fadila Novalića nastavlja sa obmanjivanjem javnosti u Federaciji BiH, te reagiraju zbog izjava vanjskg saradnika Vlade FBiH Zlatka Hurtića u vezi sa izmjenama Zakona o radu.

"Nije tačno da Vlada FBiH želi ojačati ulogu federalne inspekcije u borbi protiv rada nacrno, već upravo suprotno. Ova ista Novalićeva vlada je u julu 2015. godine, kroz usvajanje novog Zakona o radu, a pod pritiskom i ultimatumom HDZ-a, prvi put od kako postoji Federacija BiH, ukinula nadležnost federalnoj inspekciji rada u kontroli rada nacrno", stoji u saopćenju SDP-a.

Ističu kako je nakon toga Vlada više puta javnosti priznala da je napravljena katastrofalna greška, što su izmjenama Zakona o radu pokušali popraviti djelimičnim vraćanjem nadležnosti inspekciji rada.

"Međutim, ponavlja se isti scenarij iz 2015. godine. Na prošlosedmičnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vlada prihvata amandman HDZ-a kojim se ponovo ukida i ta djelimična nadležnost federalne inspekcije da kontroliše rad nacrno koju su se usudili vratiti", kažu iz SDP-a.

Kažu da su time su premijer Fadil Novalić i SDA ponovo između države BiH i HDZ-a izabrali HDZ i zahtjev Dragana Čovića da se u njegov HDZ entitet niko sa strane ne smije petljati i kontrolisati provođenje bilo kojeg zakona, a pogotovo ne kontrolisati rad nacrno.

"BiH je evidentno jedna od rijetkih zemalja u kojoj ključne savjetnike premijera plaćaju strane države, što samo potvrđuje u čijem interesu oni zapravo rade, a Hurtić je samo jedan takav primjer. To što Hurtiću i SDA nije problem za honorar kao vanjskom saradniku prodati interese jačanja države, ne znači da smo svi takvi", navode iz SDP-a.

"Mi u Socijaldemokratskoj partiji BiH, želimo graditi državu za sve nas, zemlju vladavine prava, a ne privatnu državu po mjeri Dragana Čovića, SDA i bilo kakvih 'vanjskih saradnika' koji evidentno ne rade u interesu Bosne i Hercegovine, već stranog kapitala, koji ih, uostalom, zvanično i plaća. Vanjski saradnik Hurtić pokazuje nevjerovatnu drskost pa laže javnost ili pokazuje potpunu nekompetentnost izjavljujući kako prihvaćeni amandman ide u redovnu proceduru, iako je on sada sastavni dio Zakona, jer ga je Vlada prihvatila. Teško je reći sta je gore, to da premijera i Vladu savjetuju varalice ili neznalice", kažu iz SDP-a.

Nadaju se da će dio kluba poslanika SDA "ostati dosljedan i postupiti po savjesti, a ne po nalogu Izetbegovića koji bespogovorno nastavlja ispunjavati svaku želju Dragana Čovića i HDZ-a".