{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP: Vijeće ministara BiH bez ostalih je nedopustivo

F
FENA
29.3.2015. u 16:20
0
55
SDP: Vijeće ministara BiH bez ostalih je nedopustivo
0
SDP: Vijeće ministara BiH bez ostalih je nedopustivo
Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine smatra poražavajućim činjenicu da u novom sazivu Vijeća ministara BiH nema nijednog ministra iz reda ostalih.
Time, rečeno je u saopćenju, nova vladajuća koalicija dokazuje da ih nije briga za eventualnu skorašnju implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", koja je i dalje jedan od uvjeta za nastavak evropskih integracija BiH.

Blamažom nove koalicine većine su ocijenili i nepoznavanje ustavnih metoda za popunjavanje ministarskih mjesta u Vijeću ministara, što je dovelo do toga da ministar i zamjenik budu iz istog naroda.

Za SDP-e blamaža je i to što na federalnom nivou gdje su, da bi došlo do formiranja vlasti, ministri preko noći morali mijenjati nacionalnost i to po nalogu stranke.

"Situacija u kojoj na državnom nivou nema nijednog ministra iz reda ostalih, još jednom dokazuje nesposobnost onih, koji, ni šest mjeseci nakon izbora, nisu u stanju formirati vlast", rečeno je u saopćenju.

Kažu da je vladajuća koalicija, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Demokratska fronta (DF), proces uspostave vlasti svela na nivo "etničke pijace".

Za SDP-e, ovakav propust, osim što predstavlja kršenje Zakona o Vijeću ministara šalje i vrlo lošu poruku oni koji vjeruju da će BiH postati društvo u kojem će svi biti jednaki.

Pozvali su stoga stranke koalicije da ne dozvole imenovanje nezakonitog Vijeća ministara u kojem se neće naći mjesta za pripadnika nekoga od stotina hiljada građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, jer će time pokazati kako je ovo i njihova država.

"Ukoliko se na ovaj poziv ogluše to će biti jasan dokaz da će najveću cijenu ovakvih političkih saveza platiti građani, kojima se u sljedeće četiri godine neće ponuditi ništa, što bi njihov život u ovoj zemlji učinilo boljim", zaključeno je u saopćenju Centra za informiranje SDP-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: