Jasna poruka
72

SDP: Umjesto na nacionalističke igrokaze, energiju usmjeriti na usvajanje zakona o izbornim jedinicama

Klix.ba
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na današnjoj sjednici dalo punu podršku zastupnicima SDP BiH i DF u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH u nastojanjima da se osigura što hitnije održavanje sjednice ovog tijela sa isključivom tačkom razmatranja i usvajanja prijedloga Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Istaknuto je da prijedlog teksta zakona, koji su u parlamentarnu proceduru zajednički uputile ove dvije stranke, na jednostavan i ustavan način rješava pitanje implementacije odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, bez produbljenja etničkih podjela i uvođenja dodatne diskriminacije, što od Bosne i Hercegovine izričito zahtijeva i Vijeće za vanjske poslove EU.

SDA i HDZ su pozvani dapokažuozbiljnost po ovom važnom pitanjui da zakažu sjednicu Parlamenta FBiH u propisanom roku od 14 dana. U suprotnom, pokazat će da su unaprijed najavljene političke krize i blokada implementacije izbornih rezultata nakon općih izbora 2018. godine,zapravo dio njihovog plana. Nezavisno o tome kome će izborni rezultati 2018. godine ići u prilog, potrebno je učiniti sve kako bi se očuvao demokratski poredak, a ne isključivo vlastite pozicije u vlasti.

Iskazana je zabrinutost činjenicom da su uobičajene, sinhronizovane i međusobno dogovorene predizborne „igre rata“ započele preuranjeno, čak i prema standardima nacionalističkih lidera, a sve u cilju strašenja i homogenizacije stanovnika Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDP BiH poziva građane da ne nasjedaju na već puno puta reprizirani nacionalistički igrokaz, u kojem svađe redovno traju nekoliko predizbornih mjeseci, a čvrst zagrljaj i "bratsko" rasparčavanje plijena više od tri godine.

Na kraju, Predsjedništvo SDP BiH je pozvalo vladajuću koaliciju da se umjesto beskorisnim diskusijama o ispraznim pitanjima bave odgovorima na pitanja iz EU upitnika i drugimza državu prioritetnim problemima. Umjesto nametanja suštinski nepostojeće dileme oko izbora između puta u NATO ili puta u izolaciju, vladajuće stranke su pozvane da se pozabave izgradnjom autoputa.

Članovi Predsjedništva su zaključili da su čak i prepirke oko procedure obliježavanja Dana državnosti BiH jasan pokazatelj stanja vladajuće koalicije. Nesposobnost da se, uz poznati nedržavnički pristup Mladena Ivanića, makar u takvim ceremonijalnim dešavanjima usaglase Bakir Izetbegović i Dragan Čović, najbolje oslikavaju disfunkcionalnost vlasti na svim nivoima.

Predsjedništvo SDP BiH je dalo podršku OO SDP Donji Vakuf i osudilo pritiske i prijetnje kojim su izloženi članovi partije u ovoj općini od strane SDA, koja odbija da se pomiri sa činjenicom da je izgubila većinu u Općinskom vijeću Donjeg Vakufa.