Novi kolačići
965

SDP u Tuzli odlučio: Počinju pregovore sa SDA i PDA o formiranju vlasti

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Predsjedništvo Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona na večerašnjoj sjednici donijelo je odluku da se krene u pregovore sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Pokretom demorkatske akcije (PDA) u cilju formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Ovu odluku mora potvrditi Kantonalni odbor SDP-a, a o tome će se odlučivati na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak.

Večeras je u Tuzli zasjedalo predsjedništvo SDP-a TK u proširenom sastavu. Uz članove predsjedništva sjednici su prisustvovali predsjednici općinskih organizacija i izabrani zvaničnici iz TK, a njih ukupno 40 je jednoglasno donijelo četiri zaključka.

"Prvi zaključak je da SDP ima veliku odgovornost prema svojim biračima, jer smo pobjednička partija u TK i da moramo ići u vlast. Drugi zaključak je da je SDP uložio sve napore da koalicija od 19 uspije, međutim to se nije desilo, ali ne našom greškom. Sada nemamo drugog izbora te je donesen treći zaključak da SDP otvara pregovore sa drugim strankama koje su u Skupštini TK, a to su SDA i PDA", rekao je za Klix.ba predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić.

U trećem zaključku je navedeno još i to da SDP u pregovore sa SDA i PDA ide samo kao BH Blok.

"U četvrtom zaključku je navedeno da ukoliko budemo pregovarali s njima, ponudit ćemo političku platformu, odnosno naš 'Plan 10' kojim želimo zaštititi interese građana TK i ono što smo obećavali u predizbornoj kampanji, a to je prije svega raspodjela javnih prihoda, izgradnja brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje i izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla i Termoelektrane Banovići", naglasio je Bijedić.

Zaključke Predsjedništva SDP-a TK treba potvrditi Kantonalni odbor stranke na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak u Tuzli.

Ukoliko zaključci budu potvrđeni Bijedić nam je kazao da će odmah nakon toga biti upućeni pozivi SDA i PDA za sastanak.

Inače, Tuzlanski kanton trenutno se nalazi u svojevrsnoj blokadi s obzirom na to da ranije formirana koalicija u Skupštini TK pod okriljem građanskog bloka više ne postoji.

To se desilo posljedično odluci SBB-a da ne podrži Mahira Mešalića iz DF-a za bošnjačkog člana rukovodstva Skupštine TK.

Iz DF-a i Naše stranke ranije su naveli da SBB više ne smatraju članicom građanskog bloka. U proteklih sedam dana SBB zvanično građanskom bloku nije poslao dopis u kojem navodi da istupa iz koalicije.