Svađa oko škola
27

SDP u Kiseljaku optužio SDA da vrši zamjenu teza oko prenosa nadležnosti nad obrazovanjem

Klix.ba
Općinska organizacija Socijaldemokratske partije BiH u Kiseljaku oglasila se saopćenjem putem kojeg, kako su naveli, želi upoznati javnost sa stvarnom istinom u vezi s usvajanjem odluke o prenosu nadležnosti iz oblasti obrazovanja sa kantona na općinu Kiseljak.

"Sramotan je način i medijska hajka koju protiv našeg vijećnika u Općinskom vijeću Kiseljak Nihada Junuzovića vode članovi SDA Kiseljak i Islamske zajednice Kiseljak, koja je kao i uvijek vjerni satelit ove političke organizacije u našoj Općini. SDP Kiseljak je optužen da je glasao za ukidanje područnih škola koje rade po bosanskom nastavnom planu i programu i da je digao ruku za ukidanje bosanskog jezika u Kiseljaku. To je notorna laž i apsolutna zamjena teza SDA Kiseljak, koja za cilj ima samo jedno, diskreditaciju najaktivnijeg vijećnika, koji je za razliku od cijelog Kluba vijećnika SDA imao kontruktivan odnos spram svog mandata, navodi se u saopćenju.

Odlukom o prenosu nadležnosti iz oblasti obrazovanja se, navode u SDP-u, dešavaju samo dvije nove stvari u obrazovanju u ovoj općini.

"OV Kiseljak imenuje članove Školskog odborai Načelnik općine daje saglasnost na imenovanje direktora škola Iz navedenog jasno je koji je problem SDA Kiseljak i njihovih poluinformisanih satelita, a to je što će na ovaj način njihovo manipulisanje izborom članova Školskog odbora, koji bi imenovali direktore škola, bilo onemogućeno i na taj način oni bi ostali bez svojih poluga "moći" odlučivanja o sudbinama djece na teritoriji Općine Kiseljak, sudbinama njihovih roditelja i usmjeravanju u društvenom ponašanju roditelja djece koja pohađaju škole u kojim je uticaj SDA očigledan. Osim toga veliki problem predstavlja i revizija uposlenih i prijem novouposlenih prosvjetnih radnika, jer je SDA Kiseljak u proteklih 18 godna do savršenstva izvela privatizaciju OŠ Kiseljak 1. i svojom mašinerijom nacionalističke retorike svakim danom ukrupnjavaju i na taj način stvaraju još težu situaciju za život svih stanovnika Općine Kiseljak", saopćili su.

Javna je tajna, kažu, da su u OŠ Kiseljak 1 uposleni svi najbliži članovi porodica, članova koji se nalaze u najužem ukovodstvu SDA Kiseljak, te da svaki prosvjetni radnik koji se ne uklapa u njihovu matricu rada je izopćen iz radnog kolektiva ili radi u jako lošim radnim uslovima", navode u SDP-u.