"Zatrpani smećem"
180

SDP: Treba blokirati Gradsku upravu Grada Mostara, a ne deponiju Uborak

Piše: R. D.
Konferencija za medije SDP Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)
Konferencija za medije SDP Mostar (Foto: R. D./Klix.ba)
Gradska organizacija Socijaldemokratske partije Mostar na današnjoj konferenciji za medije kazala je da blokada deponije Uborak nije put ka rješenju nagomilanih ekoloških problema u gradu na Neretvi jer postiže kontraefekte.

Edin Zagorčić, predsjednik SDP-a Mostar, kazao je kako je ova politička opcija godinama upozoravala na probleme s deponijom Uborak, ali da je izvjesno da situacija izmiče kontroli.

"Mostar je zatrpan otpadom i to predstavlja veliku opasnost po zdravlje i sigurnost građana. Mi smo inicijalno podržali blokadu deponije u cilju da se iznađe rješenje i da se utvrdi činjenično stanje. Međutim, stvari izmiču kontroli i danas imamo nešto sasvim drugo. Bojim se da nam prijeti neka nova zaraza, neka nova opasnost", izjavio je Zagorčić.

Edin Zagorčić (Foto: R. D./Klix.ba)
Edin Zagorčić (Foto: R. D./Klix.ba)

SDP hitno traži deblokadu deponije Uborak i angažovanje svih dostupnih resursa na odvozu smeća te temeljno spiranje ulica. Od Gradske uprave traže hitni angažman inspekcija kako bi se utvrdilo stanje na deponiji, ali i na kolektoru.

"Duboko cijeneći građane koji su blokirali deponiju, molimo da blokiraju uzrok, a ne posljedicu - Gradsku upravu. Ona je odgovorna, u blokiranju nje rado ćemo im se pridružiti", zaključio je Zagorčić.

Kazano je da su nezvanično saznali kako je Federalna inspekcija izvršila nadzor nad prečistačima i utvrdila oko 300 nedostataka.

Članica SDP-a doktorica Selma Jakupović kazala je da je kao vijećnica od 2008. upoznata o problematici deponije Uborak, ali da se od tada ništa nije promijenilo.

Selma Jakupović (Foto: R. D./Klix.ba)
Selma Jakupović (Foto: R. D./Klix.ba)

"Blokada deponije je vapaj građana jer ne znaju šta se događa. Nijedna institucija se nije oglasila. Svi znamo da je u Mostaru porastao broj oboljelih od malignih oboljenja. Kad pogledamo današnje slike, mi živimo u deponiji. Tačne podatke nemamo jer ni kanton ni entitet nemaju registar malignih oboljenja", izjavila je doktorica Jakupović.

Iz SDP-a apeluju na građane da dok je situacija ovakva ne iznose smeće i dodatno ne pogoršavaju situaciju.

Podsjećamo, već nekoliko dana građani iz sjevernih dijelova Mostara blokiraju ulaz u decenijama problematičnu deponiju Uborak. U isto vrijeme pojavio se i problem opasnog mulja na prečistačima otpadnih voda, kojeg je šest tona odloženo na deponiju.