BiH
0

SDP tražio da se izmjene izbornog zakona odnose na cijelu BiH i ne samo na 2008. godinu

FENA
Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj zajedničkoj sjednici u Sarajevu razmatraju po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona u BiH koji se odnosi na način izbora u općini Srebrenica na predstojećim općinskim izborima.

Predložene izmjene zakona predviđaju da građani koji su živjeli do 1991. godine na teritoriji općine Srebrenica mogu odlučiti da li će glasati u općini u kojoj sada žive ili u Srebrenici gdje su imali prijavljeno prebivalište do 1991. godine i bili na biračkim spiskovima.

Na početku sjednice poslanici SDP-a tražili su da se u dnevni red uvrsti i njihov prijedlog izmjena Izbornog zakona koji predviđa da se ove odredbe odnose ne samo na Srebrenicu nego na čitavu BiH i ne samo za 2008. godinu

Predsjedavajući predstavničkog doma Milorad Živković je odgovorio da je zajednički kolegij oba doma postigao konsenzus o predloženom dnevnom redu.

Obrazlažući razloge za razmatranje predloženih izmjena zakona po hitnom postupku rečeno je da će Centralna izborna komisija BiH sutra raspisati lokalne izbore u BiH. Da bi se predložene izmjene i dopune Izbornog zakona mogle primjenjivati na predstojećim lokalnim izborima potrebno je da stupi na snagu prije dana raspisivanja izbora.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić je kazao da će se stvoriti formalnopravne pretpostavke da se ove izmjene, ako danas budu usvojene, primjenjuju na lokalnim izborima.

U toku je rasprava o predloženim izmjenama Izbornog zakona BiH.