BiH
0

SDP traži vanrednu sjednicu Gradskog Vijeća u povodu statusa Starog Mosta

FENA
Gradski odbor SDP-a Mostar traži sazivanje vanredne sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se vijećnicima i javnosti jasno predočiti dosadašnje aktivnosti i informacija o problemima vezanim za status Starog mosta i stare gradske jezgre na UNESCO-ovoj listi zaštićenih spomenika, priopćeno je iz toga odbora.

"Više je nego očigledno da se ovim problemom manipulira godinama te da politika kontinuirano dominira nad strukom što je i dovelo da danas sa strepnjom očekujemo izvještaj eksperata koji će odlučiti da li će zbog nesavjesnih i neodgovornih političara Mostaru i BiH, skidanjem Starog mosta s liste zaštićenih spomenika biti nanesena dugoročna nepopravljiva šteta. S obzirom da u ovom slučaju ima više dilema, smatramo da je konačno vrijeme da najveći zakonodavni organ grada Mostara tematski posveti sjednicu jednom od najznačajnijih problema ne samo za dugoročni razvoj grada nego i za čuvanje 'obraza' BiH u međunarodnim institucijama kulture koji je ozbiljno izkompromitiran", navodi se u priopćenju.

U SDP-u ističu kako se nadaju da cjelokupan slučaj "Stari most" nije unaprijed izrežiran te da je sjednica Gradskog vijeća Mostara mjesto gdje će se zasigurno potvrditi postojanje volje da se taj problem konačno riješi u interesu grada i svih njegovih građana.

"Neodgovorni političari grada Mostara nemaju prava svojim ponašanjem dovoditi u pitanje kandidaturu spomenika iz ostalih sredina BiH, pa se mora hitno pronaći rješenje da se ostale kandidature ne bi dovele u pitanje", navodi se u SDP-ovu priopćenju.