BiH
5

SDP traži vanrednu sjednicu federalnog parlamenta zbog zastoja u izgradnji autoputa

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podnijeli su zahtjev za održavanje vanredne sjednice tog parlamenta zbog zastoja u izgradnji autoputa.

Potpisnici zathjeva su zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH s kojom su saglasni i zastupnici drugih opozicionih stranaka.

Podnosioci zahtjeva traže od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sazove vanrednu sjednicu Predstavničkog doma sa sljedećim dnevnim redom:

Inicijativa za održavanje posebne tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na temu "Zastoj u izgradnji autoceste na koridoru Vc i stanje u Javno preduzeću (JP) Autoceste FBiH.

Kako se navodi u zahtjevu za održavanje vanredne sjednice državnog parlamenta, od početka 2015. godine u FBiH nije otvoreno niti jedno novo gradilište na autocesti koridor Vc, niti su ugovoreni bilo kakvi novi radovi koji bi mogli otpočeti u skorijem vremenskom periodu.

Nakon dvije godine od raspisivanja, JP Autoceste FBiH sredinom marta 2017. godine poništile su tender za izbor izvođača radova na gradnji dionice autoceste Zvirovići - Počitelj na oba Lota, za šta je još 2014. osigurano više od 200 miliona KM od Evropske investicijske banke (EIB), koji su od tada neaktivirani, a sada je izvjesno da će radovi zbog provođenja novog tendera kasniti još mjesecima.

Istovremeno već gotovo dvije godine JP Autoceste FBiH nema stalnu Upravu imenovanu na puni mandat, već sve vrijeme njena Uprava djeluje u svojstvu vršilaca dužnosti. Ovako dug period nepostojanja Uprave u punom mandatu sigurno dovodi do narušavanja kredibiliteta ovog preduzeća i otežava njegove odnose s potencijalnim kreditorima i investitorima, što uzrokuje dodatne probleme pri nastavku gradnje autoceste.

"S obzirom na značaj izgradnje autoceste za sve građane FBiH, smatramo potrebnim i krajnje opravdanim održavanje posebne tematske sjednice na kojoj bi Vlada FBiH i JP Autoceste FBiH dale sve potrebne informacije o statusu izgradnje autoceste, te stanju u ovom preduzeću. Predstavnički dom Parlamenta FBiH ima dužnost i obavezu da osigura sve potrebne uslove kako bi izgradnja autoceste, kao generacijski projekat i interes svih u ovoj zemlji, konačno bila otkočena i ubrzana. Isto tako, Vlada FBiH i JP Autoceste FBiH imaju dužnost i obavezu o svemu ovome upoznati Predstavnički dom Parlamenta FBiH kako bi on mogao donijeti potrebne zaključke ili odluke, u interesu svih građana FBiH", navodi se u zahtjevu.