Reakcija opozicije
256

SDP traži od tužilaštva da ispita navode o nezakonitostima u BH Gasu

B. R.
SDP reagovao na navode bivšeg direktora preduzeća BH Gas (Foto: H. M./Klix.ba)
SDP reagovao na navode bivšeg direktora preduzeća BH Gas (Foto: H. M./Klix.ba)
Šefovi klubova opozicionog SDP-a u doma doma Federalnog parlamenta Aner Žuljević i Damir Mašić traže od Federalnog tužilaštva da, kako su saopćili iz ove stranke, odmah ispita navode o ponuđenom mitu i kriminalu u javnom preduzeću BH Gas.
Podsjetili su da je riječ o navodima koje je danas protiv entitetskog premijera Fadila Novalića (SDA) i ministra energetike, rudarstva i industrije Nermina Džindića (SBB) iznio bivši direktor ovog preduzeća Jasmin Salkić.

"Zaista su skandalozne iznesene optužbe od Salkića, koji je nažalost jedan od rijetkih direktora koji je smogao snage i otvoreno progovorio o pritiscima kojima je bio izložen, kao i o sistemu funkcionisanja izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, koju punih šest godina prate isključivo afere i skandali", poručili su.

Kako su naveli, u svakoj uređenoj zemlji u kojoj funkcioniše pravosudni sistem, tužilaštvo bi to samo odmah uradilo po službenoj dužnosti, ali pošto to kod nas nije ustaljena praksa dužni su i ovim putem to tražiti.

"Nedavno otkrivenom aferom u vezi tunela 'Hranjen', indicijama o ponašanju navedenog dvojca kad je i u pitanju namjenska industrija i današnjom oko BH Gasa dodatno je narušen ionako loš ugled i povjerenje koje građani imaju u federalnu izvršnu vlast", saopćili su iz SDP-a.

Podsjećamo, Jasmin Salkić, koji je kadar SDA, je danas podnio ostavku na funkciju direktora BH Gasa te je iznio teške optužbe na račun Novalića i Džindića, tvrdeći da su odgovorni za nezakonite aktivnosti u gasnom sektoru.

Salkić je za Klix.ba izjavio da mu je nuđeno, kako je istakao, milion KM da proda gasni biznis.

Ostavku je podnio prije nego što će ga vlast smijeniti, a to je namjeravala uraditi već danas. Džindić je poručio da je Salkić, kako je naveo, uzrokovao probleme u poslovanju preduzeća. Za v.d. direktora imenovan je Mihajlo Krmpotić, bivši ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.