Narušena sigurnost
14

SDP traži izmjene Krivičnog zakona FBiH i kažnjavanje huliganizama

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Za rješavanje gorućeg problema sigurnosti u Hercegovini i učestalih navijačkih nereda po kojim je Mostar sve češće u žiži javnosti SDP traži izmjenu i dopunu Krivičnog zakona u FBIH i oštro sankcioisanje huliganizma.

Prijedlog zakona je danas na konferenciji za medije u Mostaru predstavila potpredsjednica SDP-a i zastupnica u Federalnom parlamentu Lana Prlić kazavši kako će već danas biti poslan u parlamentarnu proceduru.

Lana Prlić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lana Prlić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Naglasila je kako su u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH ustvari ponovljeni amandmani koje su ulagali prethodnih godina na ovaj Krivični zakon.

"Taj zakon sadrži četiri člana i usko se veže za definiranje, sankcioniranje i pooštravanje mjera uoči, tokom i nakon sportskih takmičenja. Zato što nažalost još uvijek naš Krivični zakon ne prepoznaje takva nedjela", pojasnila je Prlić. Također što je jako važno, kako naglašava zakon definira i zabranu uzlaska na sportska takmičenja osobama koje su već presuđene.

"Sistem mora rješavati ove stvari jer dok god sistem ne krene rješavati što upravo može kroz ovaj zakon, tako da nađe i kazni počinioce, neće doći pameti oni koji utjeruju strah u kosti našim građanima i građankama u Mostaru", kaže Prlić.

Ističe da Prijedlog zakona koji upućujemo u parlamentarnu proceduru nije otkrivanje tople vode i da Mostar nije jedina sredina i BiH nije jedna država u kojoj su se dešavale ovakve stvari, ali da treba biti kraj nemilih scena i trauma koje se nanose građanima.

"Molila bi zaista tužilaštvo da krene raditi svoj posao, jer imamo osjećaj da tužilaštvo spava i reagira samo u ekstremnim slučajevima u smislu saopštenja i jedne rečenice u kojoj kaže da je istraga u toku i da će se te osobe privesti pravdi. Međutim nakon što prođe dva tri dana reflektora nad tužilaštvom od javnosti, medija, političara i građana to sve padne u zaborav do nekog novog incidenta i onda je pitanje da li je moguće da odgajamo svoju djecu i nove generacije u ovakvom sistemu. A ovaj zakon je jedan korak naprijed ka mijenjanju tog sistema i ulijevanja nada u sigurnost našim građanima i građankama", ustvrdila je Prlić.

Aner Žuljević (Foto: G. Š./Klix.ba)
Aner Žuljević (Foto: G. Š./Klix.ba)

Delegat u Domu naroda i zastupnik u Skupštini HNK Aner Žuljević dodaje kako postojeći Krivični zakon u svom sadržaju ima članove po kojem su ova djela već mogla biti na adekvatan način sankcionisana, ali da je problem u neefikasnom tužilaštvu.

"Na žalost radi se o neefikasnosti ili nenamjeri političkog utjecaja tužilaštva koje ne želi da utječe na način koji bi bio pedagoški na način da oni koji su radili ova djela se ne vraćaju, zbog činjenice da su samo prekršajno kažnjeni", kaže Žuljević

Ističe kako smatra da huliganizam koji se događa u Mostaru nema veze sa navijačima, te da pojedine grupe zloupotrebljavaju termin navijač.

"Navijači nemaju potrebe da bilo kome unište imovinu nego navijaju za svoj klub, a bih volio da sa su navijači kojima su se oni predstavljali izdali saopštenje i ogradili se od ove grupe i na takav način zaštiti dignitet svoje navijačke skupine i svoj kluba", kaže Žuljević.

Ističe da je uloga tužilaštva u ovom momentu je izuzetno važna , jer prekršajne prijave samo ohrabruju ponavljače i vraćaju u djela kada su u pitaju ove stvari.

"Tužilaštvo se mora otrgnuti od političkog utjecaja i na kraju policija mora sa svoje strane izaći sa vrlo transparentnim i jasnim informacijama da li su ova djeca imala poticaj određenim opojnim drogama, da li su imali određene veze sa pojedinim političkim subjektima, da li su zloupotrebljavali amblem pojedinih navijačkih skupina da bi se odradili pojedini politički ciljevi. To su stvari koje policija mora vrlo jasno identificirati i objaviti javnosti a tužilaštvo nakon toga odraditi svoj dio posla, po postojećem zakonu i nadam se uskoro po odredbama po kojima će biti lakše klasificirati djela", zaključio je Žuljević.

Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik gradskog odbora SDP-a i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostar Arman Zalihić je podsjetio da je u Mostaru 8.maja gradski derbi te pozvao policijske strukture da poduzme sve kako ne bi došlo do nemilih scena od kojih građani strahuju.