BiH
91

SDP: Trasa autoputa kroz Blagaj je podvala tajkuna iz SDA

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Blagaju je u petak održana tribina na temu „Trasa Koridora 5c kroz mostarsku kotlinu“ na kojoj je predstavljena ponuđena trasa autoputa A1 južno od najvećeg grada u Hercegovini.

Kako je saopćio SDP Mostar, SDA Mostar u saradnji sa rukovodstvom JP Autoceste FBiH, pokušala je "izmanipulisati stanovnike južno od Mostara nastojeći da opravda i prikaže ponuđenu trasu kao opšte prihvatljivu".

U saopćenju SDP-a oštro se kritikuje ponuđena trasa kao nerealna i neopravdana te da značajno ugrožava živote lokalnog stanovništva.

"Mi u SDP-u Mostar smatramo, a ispostavilo se i većina stanovnika južno od Mostara, da je ponuđena trasa, koja ide svojim značajnim dijelom preko poljoprivrednog zemljišta i jako blizu turističkih destinacija, nerealana i neopravdana kao i da značajno ugrožava život lokalnog stanovništva u ekološkom, egzistencijalnom i svakom drugom obliku.

Nakon jako žučne rasprave građani s projekat u potpunosti odbacili kao moguće rješenje, uz zahtjev da se uradi druga trasa koja bi išla obodom Podveležja. I ovom prilikom želimo naglasiti da je Koridor 5c nesumnjivo projekat od opšteg značaja za sve građane Bosne i Hercegovine, a samim tim i lokalne zajednice, međutim njegova trasa ni u kom slučaju ne smije ugroziti i dovesti u pitanje kvalitetu života i egzistenciju lokalnog stanovništva jer infrastruktura se gradi zbog građana, a ne protiv građana", stoji u saopćenju SDP-a.

Dodaje se kako ne postoji niti jedan opravdan razlog da se stara trasa, a koja je usvojena i prošla parlamentarnu proceduru i za koju postoji saglasnost lokalne zajednice, izmijeni lošijom varijantom i uz "fantomsku i lažnu priču o uštedama".

"Iz tog razloga opravdano sumnjamo da se iza cijele priče i manipulacije sa trasom krije lični interes lokalnih SDA-ovih tajkuna.

Nadamo se da će prilikom izrade nove trase odgovorni voditi računa o interesima lokalne zajednice i ponuditi rješenje koje bi bilo prihvatljivo svim zainteresovanim stranama. SDP BIH će, kao i uvijek do sada, biti glas građana i štititi njihove interese svim dozvoljenim sredstvima, bilo kroz parlamentarnu borbu ili građanskim aktivizmom", stoji u saopćenju.