BiH
0

SDP: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisati odmah

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) poziva Evropsku komisiju i visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da bez odgađanja osiguraju potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH zadržavajući dosljednost i principijelnost te na taj način prestanu igrati dvolične igre.

U saopćenju za javnost SDPBiH upozorava da BiH postaje, po ko zna koji put, talac svojih susjeda te upozorava da usvajanje zakona o "lažnoj reformi policije u BiH" nije bio stvarni uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

-Najave koje čujemo posljednjih dana od međunarodnih zvaničnika u BiH idu u prilog činjenici da će se Sporazum potpisati zajedno sa Srbijom, nakon njihovih vanrednih parlamentarnih izbora, objašnjava SDPBiH.

U saopćenju se navodi da će se "krajem maja desiti upravo ono na što je SDPBiH sedmicama upozoravao, a to je da bi EU i bez usvajanja zakona o policiji koji legaliziraju postojeće stanje, genocid i etničko čišćenje u BiH, dala pristanak na potpisivanje ovog sporazuma".

-Bio bi to više njihov moralan čin, zbog najave potpisivanja istog sporazuma sa Srbijom koja još nije isporučila Ratka Mladića, nego nagrada aktuelnoj vlasti za ispunjene zadatke i obaveze, stoji u saopćenju.

SDPBiH smatra da potpisivanje Sporazuma nije zaslužila aktualna šestorka nego upravo građani BiH koji "najviše i ispaštaju zbog ovakve nesposobne i neefikasne vlasti", saopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.