Nepovjerenje
173

SDP: Smjena CIK-a je prvi korak u sprječavanju izborne krađe

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
SDP BiH smatra da je narušeno povjerenje građana u izborni proces i Centralnu izbornu komisiju kao instituciju koja treba da provodi ovaj proces nakon posljednjih afera dostiglo svoj maksimum.

S druge strane, snažno protivljenje SNSD-a usvajanju izmjena zakona koje podrazumjevaju uvođenje dodatne kontrole identiteta glasača, kao i uvuđenje video nadzora i skeniranja glasačkih listića, kao i HDZ-ova blokada rada Doma naroda kako bi se onemogućilo usvajanje ovog zakona, jasan je znak namjere da se zadrži sadašnji izborni sistem koji obilježavaju brojne izborne nepravilnosti. Pored toga, uloga pojedinih članova CIK-a je sve samo ne nezavisna i čestita i veoma opterećuje proces priprema izbora, navodi se u saopćenju.

Iz svega toga i politički laici mogu izvući zaključak da se sprema velika krađa izbora koja na sve načine mora biti spriječena, dodaju.

SDP pozdravlja okupljanje političkih stranaka u neformalnu koaliciju za fer i poštene izbore čiji je cilj spriječiti izborne krađe i zloupotrebu institucija u svrhu izborne kampanje, te je u tom smislu imenovalo svog predstavnika u koordinaciju ovih stranaka.

SDP BiH smatra da pored svih aktivnosti koje će biti provedene u sprječavanju izborne krađe, prva koja treba uslijediti je smjena Centralne izborne komisije i formiranje privremene komisije za provođenje izbora. Time bi se povećala transparentnost procesa, vratilo povjerenje i smanjile zloupotrebe u interesu pojedinačnih stranaka.

"Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da se uključe u sprječavanje izbornih krađa i prekrajanja volje građana u skladu sa najvišim standardima koji vrijede u državama iz kojih dolaze i u skladu sa sličnim iskustvima iz regije kada je formiranje nezavisnih privremenih tijela vraćalo povjerenje i građana i političkih stranaka u izborne procese", ističu iz SDP-a.

SDP BiH će tražiti parlamentarnu raspravu o nedavnim aferama u čijem se središtu našla Centralna izborna komisija, a do same sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH će biti obavljene konsultacije sa drugim parlamentarnim strankama i kreiran zajednički stav o narednim koracima sa ciljem sprječavanja izborne krađe, te smjene CIK-a i formiranja privremenog tijela za provedbu izbora.