Oštre kritike
66

SDP: Skaka je ponovo osramotio i sebe i Sarajevo

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kantonalni odbor SDP-a BiH Sarajevo osudio je, kako su naveli, sramni postupak sarajevske gradske uprave i gradonačelnika Abdulaha Skake zbog izbjegavanja susreta s gradonačelnikom Istanbula Ekremom Imamogluom.
"Nezabilježeno je u demokratskoj praksi da gradonačelnik izbjegava susret sa svojim kolegom koji vodi jednu svjetsku metropolu, pravdanjem 'političkim okolnostima'. Povrh svega, Abdulah Skaka uzima sebi za pravo da javno drži lekcije o 'nepoznavanju političkih okolnosti' čelniku grada sa 15 miliona stanovnika, u kojem je dobio najveći postotak glasova od svih gradonačelnika Istanbula u posljednjih 30 godina", naveli su u saopćenju.

U SDP-u smatraju da se radi o nastavku podaničkog odnosa SDA i njihovih političkih prikolica prema Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj stranci.

"Nedavnim nezakonitim hapšenjem Fatiha Keskina po dekretu iz Turske, te očitim poštivanjem zabrane susreta s Imamogluom, koja je došla od istog nalogodavca, uvodi se totalitarizam na mala vrata u BiH. Jednako tako, radi se o ponižavanju građana Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, te o očitom predavanju suvereniteta nad institucijama države u ruke stranih političkih centara", naveli su.

Dalje se u saopćenju ističe da ovaj primjer pokazuje koliko je u pokušajima rušenja Vlade KS karikaturalno i besmisleno pozivanje koalicije stranaka sljedbenika SDA na zaštitu države i promociju navodne građanske ideje korištenjem imena kandidata za premijera KS kao maskote u toj priči.

"Vjerovatno je od 17. maja, kada su dogovorili rušenje Vlade KS, do objavljivanja te namjere u decembru, koalicija SDA-DF-SBB čekala saglasnost Vlade Turske na ime kandidata za premijera", zaključili su u SDP-u.