{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP se povlači iz razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH

Klix.ba
23.1.2018. u 12:38
242
128
SDP se povlači iz razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH
242
SDP se povlači iz razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH
Foto: D.S./Klix.ba
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine odlučila se povući iz daljnjih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, koje organiziraju Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD-a, uz ekspertsku pomoć OHR-a.
Razlog je kako navode što su SDA i HDZ jasno pokazali da su spremni blokirati čak i rad Parlamenta Federacije BiH, kako bi spriječili da se uopšte raspravlja o bilo kakvom zakonskom rješenju koje će osigurati nesmetanu provedbu izbora.

"Evidentno je da SDA i HDZ i ove razgovore, koji traju već nekoliko mjeseci, zloupotrebljavaju. Njihov jedini cilj je kupovati vrijeme i osigurati da se nikakvo rješenje ne pronađe. Jedino ovim strankama odgovara situacija da se u izbornu kampanju uđe sa neizvjesnošću da se vlast nakon izbora uopšte može formirati.
Mi, u SDP-u, više ne želimo učestvovati u farsi koju režiraju SDA i HDZ. Današnjom odlukom da pokušaju blokirati Parlament FBiH pokazali su čvrst savez, kojem je cilj opstanak na vlasti po svaku cijenu. Čak i po cijenu da se građanima onemogući da biraju vlast kakvu oni žele", navode iz SDP-a.

Dodaju da je očito da SDA i HDZ od cijele BiH namjeravaju napraviti novi slučaj "Mostar", u kojem već deset godina nema izbora, ali u kojem su SDA i HDZ u tom periodu potrošili pola milijarde KM iz budžeta ovog grada, bez ikakve kontrole i bilo čije odluke.

"Izuzetno cijenimo napore i dobru volju svih predstavnika međunarodne zajednice, ali očito je kako je ta njihova dobra volja i spremnost da pomognu, zloupotrebljena od onih političkih snaga koji su spremni srušiti čak i demokratski poredak države BiH, kako bi sačuvali vlast i moć. Pozivamo ih da podrže sve demokratske snage u BiH u nastojanju da rješenje ovog pitanja pronađemo u institucijama ove države, u skladu sa Ustavom i zakonima, i što je najvažnije, voljom svih građana BiH", zaključuje se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: