"Zabraniti kandidovanje"
201

SDP Sarajevo: Zbog snimka dužnosnika SDA podnosimo prijave Tužilaštvu i CIK-u

I. P.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kantonalna organizacija SDP BiH Sarajevo podnijet će prijave Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a u vezi sa iznesenim kompromitirajućim i inkriminirajućim podacima iz snimka razgovora dužnosnika SDA.
"Od pravosudnih organa očekujemo hitnu reakciju povodom iznesenih podataka koji nedvosmisleno ukazuju na korumpiranje, podmićivanje i širu zloupotrebu institucija sistema za ostvarenje privatnih političkih ciljeva vodećih ljudi SDA", kaže se u saopćenju sarajevskog SDP-a.

Kako se navodi, SDP će se CIK-u obratiti zahtjevom da se trajno zabrani kandidovanje i obnašanje javnih funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti svim pojedincima posredno i neposredno uključenim u malverzacije, manipulacije i kupovinu glasova gradskih vijećnika prilikom izbora aktuelnog gradonačelnika Sarajeva.

"Također, KO SDP BiH će CIK BiH pozvati na strogo sankcionisanje SDA kao političkog subjekta, s obzirom da je iz objavljenog snimka jasno da se radi o sistemskim zloupotrebama i malverzacijama u koju je uključena cjelokupna politička hijerarhija SDA, od vrha do dna. Posebno su šokantne sada već očite indicije korištenja obavještajnih službi sistema u svrhu podržavanja paraobavještajnih i antidemokratskih aktivnosti SDA, na šta je SDP BiH već odavno ukazivao", saopćeno je iz SDP-a.

Na kraju, ističe se iz KO SDP, Imajući u vidu brojne afere i slučajeve podrivanja države i zloupotrebe njenih institucija, smatraju da je sada posljednji trenutak da se legalni državni aparat konačno obračuna sa svim unutrašnjim parasistemima koji ugrožavaju i podrivaju ustavni i demokratski poredak Bosne i Hercegovine.