Sjednica Predsjedništva
251

SDP: Rušitelji države idu iz poraza u poraz, u oktobru slijedi pozitivan zaokret

B. R.
Sjednica Predsjedništva SDP-a održana danas (Foto: M. O./Klix.ba)
Sjednica Predsjedništva SDP-a održana danas (Foto: M. O./Klix.ba)
Predsjedništvo SDP-a je na današnjoj sjednici konstatovalo da, kako su saopćili iz ove stranke, rušitelji države idu iz poraz u poraz te da u oktobru slijedi pozitivan zaokret.

Na početku sjednici odata je počast nedavno preminuloj članici Predsjedništva ove stranke, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinji u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Segmedini Srni-Bajramović.

Ponovo su pozdravili jučerašnju (7. juni) odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da na nametne finansiranje izbora. Smatraju ohrabrujućim to što su Sjedinjene Američke Države sankcionisale predsjednika FBiH Marinka Čavaru (HDZ) i ministra zdravstva Republike Srpske Alena Šeranića (SNSD).

Osvrnuli su se i na jučerašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a posvećenoj geopolitičkim okolnostima, a na kojoj se obratio i ruski ambasador Igor Kalabuhov.

"Sjednica je doživjela neuspjeh te je predstavljala klasično zamazivanje očiju građana ovog entiteta, suočenog sa političkom blokadom i potpunim porazom rušilačke huškačke politike", ocijenili su u SDP-u.

Predsjednik ove stranke Nermin Nikšić je članove Predsjedništva informisao o njegovoj nedavnoj posjeti Parlamentu Njemačke te podršci koju je Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) dala kandidatu opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću.

"Prenesene su pozitivne poruke prijatelja iz SPD-a, koji su u svoju agendu djelovanja prema Bosni i Hercegovini integrirali stavove i sugestije SDP-a iznesene u intenzivnoj međusobnoj korespondenciji u proteklim mjesecima", navedeno je.

Razmatrane su i predizborne aktivnosti te u ovoj stranci smatraju da im raste podrška.

"Pozitivni trendovi i rast podrške SDP-u te Denisu Bećiroviću, kao jedinstvenom kandidatu opozicije, pokazuju da su građani Bosne i Hercegovine spremni da na općim izborima izaberu novu politiku planskog djelovanja na zaštiti interesa države koja uživa podršku kako u domaćim, tako i u međunarodnim krugovima", saopćili su iz SDP-a.

Sjednica Predsjedništva SDA također je održana danas.

SDP