O ideji HDZ-a
403

SDP: Prijedlog da etnička pripadnost bude istaknuta na ličnim dokumentima je fašistička praksa

S. M.
Nermin Nikšić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom prijedloga HDZ-a da se na ličnim dokumentima građana Bosne i Hercegovine ističe etnička pripadnost oglasili su se saopćenjem iz SDP istakavši da takav prijedlog predstavlja praksu fašističkih režima.

"Prijedlog HDZ-a da se na ličnim dokumentima građana Bosne i Hercegovine ističe etnička pripadnost, odnosno pripadnost konstitutivnim narodima, ostalim ili nacionalnim manjinama kao preduslov za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava poput prava na rad, zapošljavanje, kandidiranje predstavlja revitalizaciju najgorih praksi nacističkih režima", stoji na početku saopćenja.

Naglasili su da su gotovo identična zakonska rješenja usvojena su 1935. godine u nacističkoj Njemačkoj, kao zakonski okvir za segregaciju i diskriminaciju i jevrejskog stanovništva i drugih građana koji su smatrani građanima "nižeg reda".

"Činjenica da se HDZ BiH usudio ovakav prijedlog uputiti u parlamentarnu proceduru ukazuje na njihovu iskrenu namjeru da institucionalno afirmiše rasizam i diskriminaciju u svakom segmentu društva.", smatraju u SDP-u.

Dodaju da sve presude Evropskog suda za ljudska prava kojim je tretirano pitanje ostvarenja prava po osnovu etničkog pripadanja jasno nalažu relativizaciju, odnosno dokidanje principa konstitutivnosti.

"Od presude 'Sejdić-Finci' nadalje, u različitim formulacijama, te presude naglašavaju da se nikakvo različito postupanje zasnovano na etničkom porijeklu pojedinca ne može objektivno opravdati u savremenom demokratskom društvu koje je izgrađeno na principima pluralizma"; navodi se.

Ističu da je obaveza dokidanja svih oblika razdjeljivanja građana po etničkoj osnovi je naglašena i u nizu akata Evropskog parlamenta, kao što je uslov i za pristupanje Evropskoj uniji.

"Umjesto evropskih vrijednosti, HDZ Bosne i Hercegovine očito nastavlja voditi politiku u skladu sa ideologijom u čijem korijenu je rasizam i nacionalizam. Nažalost, očito su naivna bila nadanja da će presude međunarodnih sudova dovesti do otriježnjenja i pravljenja otklona od politika koje su odgovorne za smrti hiljada građana, koncentracione logore i masovne progone", saopćeno je.

Iz tog razloga iz SDP-a pozivaju sve činitelje domaćeg poretka, uključujući međunarodnu zajednicu, da se jasno osude ovakvi postupci i konačno odustane od podilaženja i povlađivanja političkim opcijama koje javno promiču rasističke principe.

"Sada se ti principi ne pokušavaju nametnuti samo u izbornom zakonodavstvu, nego u cjelokupnom društvenom sistemu. Očekujemo da u Bosni i Hercegovini i međunarodni dužnosnici konačno počnu zagovarati principe koji su mjerilo vrijednosti u savremenim demokratskim društvima"; navodi se.

Ističu da je za SDP potpuno neprihvatljivo da međunarodni zvaničnici prihvataju, zagovaraju i podržavaju rješenja koja ne postoje u bilo kojoj demokratskoj zemlji.

"Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju savremeno građansko uređenje koje je standard u svim državama članicama EU. Ništa više, ali i ništa manje od toga", saopćeno je iz SDP-a.