Vjeruju u pobjedu
82

SDP predstavio kandidata za gradonačelnika Tuzle, tvrde da je pošten, iskusan i sa znanjem

A. K.
Jasmin Imamović i Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović i Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Socijaldemokratska partija (SDP) predstavila je svog kandidata za gradonačelnika Tuzle, a riječ je o Zijadu Lugaviću, koji trenutno obnaša funkciju vršioca dužnosti. Tvrde da je on pravi izbor jer ga krase poštenje, iskustvo i znanje.

Građani Tuzle 5. feburara ove godine birat će novog gradonačelnika, a nakon što se poslije 22 godine i šest i po mandata Jasmin Imamović povukao sa te pozicije. SDP je danas zvanično predstavio svog kandidata, a riječ je o Zijadu Lugaviću.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Lugavić je sada bivši dugogodišnji saradnik Imamovića, a koncem prošle godine jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća Tuzle je izabran za vršioca dužnosti gradonačelnika, do okončanja procedure zvaničnog izbora.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Prema odluci Centralne izborne komisije BiH, zvanična predizborna kampanja je počela u subotu, a dva dana kasnije SDP je predstavio svog kandidata. Kako kažu iz te partije, zvanično i sigurno idu u pobjedu jer imaju pravog kandidata za kojeg ističu da ga krase poštenje, iskustvo i znanje.

"Niko u ovome gradu ne poznaje bolje 21 javno preduzeće i ustanovu od Zijada Lugavića. Za razliku od protukandidata, ima podršku Gradskog vijeća koja ga čeka nakon izbora. Kao vršilac dužnosti gradonačelnika je u protekla dva mjeseca dokazao da zna, želi i voli raditi taj posao. Za razliku od nekih protukandidata, on je u stanju sačuvati postignuto i stvoriti nove vrijednosti", kazao je bivši gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)

Lugavić je na današnjoj konferenciji za medije kazao da Tuzlu u budućem periodu čeka brži i dalji ekonomski rast, još bolji kvalitet života svih građana, kvalitetnije rješavanje saobraćaja u mirovanju i kretanju, dalja podrška socijalnim kategorijama…

"Tuzlu također čeka i dalja podrška boračkoj populaciji, zatim dalji razvoj oblasti kulture i sporta, razvoj poslovnih zona, podrška privrednim subjektima, posebno onim novoregistrovanim, kao i veoma velika podrška poljoprivredi kroz plasteničku proizvodnju, ali i sve druge linije", dio je Lugavićevih predizbornih obećanja.

Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zijad Lugavić (Foto: A. K./Klix.ba)

Naveo je i da Tuzlu očekuje velika opredjeljenost za stvaranje još boljeg ambijenta za ostanak mladih, kroz njihovo veće uključivanje i projekte podrške prekvalifikacije, stručnog usavršavanja, razvoja poduzetničkih ideja, rejašavanja stambenog pitanja sufinansiranjem kredita, oslobađanjem od plaćanja poreza kod kupovanja nekretnina i slično.

"Ići ćemo i u dalji razvoj privrednog sektora, odnosno poslovnih zona jer smo napravili veliki iskorak. Poslovna zona je čitav grad Tuzla, a ne samo fizički ograđene površine, a kada nam se privreda razvija imamo dobar i kvalitetan privredni život. Također, razvijat ćemo obdaništa, gradit ćemo nova dječija igrališta, a djecu sa poteškoćama u razvoju uključivat ćemo u sve segmente života", nadovezao se Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Inače, podršku Lugavićevoj kandidaturi dala je i stranka Tuzlanska alternativa, a kako su naveli iz SDP-a, postoji mogućnost da svoju potporu pruži i još nekoliko političkih subjekata. O tome će se govoriti naknadno.