Izborni program
283

SDP predstavila Plan 10, Nikšić uvjeren da će njihov kandidat biti član Predsjedništva BiH

Piše: E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Socijaldemokratska partija BiH predstavila je Izborni program za Opće izbore 2018. godine koji nosi naziv Plan 10. Predsjednik ove stranke Nermin Nikšić rekao je da je riječ o okviru za izradu konkretnih zakonskih rješenja za rješavanje problema bh. građana.

"Plan 10 je okvir koji će dovesti do konkretnih zakonskih rješenja kada je u pitanju povećanje minimalne plate radnicima, poboljšanje uvjeta rada, rasterećenje poslodavaca kroz smanjenje doprinosa, omogućavanje zdravstvene zaštie svima. Ovaj plan također rješava probleme koje imamo u obrazovnom sistemu i stvara pretpostavke za rješenje problema koje imaju mladi ljudi", rekao je Nikšić.

Dodao je kako je korumpiranost jedno od gorućih problema BiH. Zbog toga su Planom 10 predvidjeli i mjere kojima će osigurati borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. također, Plan 10 predviđa i rješenje zahtjeva boračkih kategorija.

"Ono što borci traže je pošten i realan pristup. SDP podržava njihov zahtjev. Mi nemamo problem s tim i spremni smo sutra preuzeti odgovornost i objaviti jedinstvenih registar pravih boraca", rekao je.

Napomenuo je da ova stranka u prošlom mandatu donijela rješenja za pitanja "federalnog USKOK-a" i odjeljenja Ustavnog suda te da su ti zakoni su stupili na snagu, ali da se ne primjenjuju.

Upitan o ujedinjenju ljevice, Nikšić je rekao kako pojedine stranke nisu odgovorile na koalicioni sporazum koji je SDP BiH dao potencijalnim partnerima.

"Na sjednici predsjedništva SDP-a BiH nismo prihvatili prijedlog DF-a da se ugasi SDP. Nakon toga smo usvojili koalicioni sporazum koji smo dali našim potencijalnim partnerima. Većina nam je odgovorila kroz medije, a mi smo odlučili da ne reagujemo na taj način. Vjerovatno ćemo imati još jedan sastanak. Mislim da je važno da imamo kvalitetne izborne programe i da zajedno nastupimo u RS-u i nekim kantonima. U FBiH moramo imati jedinstven nastup tako da pretpostavljam da ćemo na kraju potpisati sporazum koji garantuje da ćemo nakon izbora biti zajedno ili u vlasti ili opoziciji", rekao je.

Upitan za kandidate SDP-a BiH za člana Predsjedništva na predstojećim izborima, Nikšić je rekao da je o tome još uvijek govoriti.

"Uvjeren sam da će naš kandidat biti član Predsjedništva BiH", rekao je Nikšić.

Osvrnuo se i na Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, ocijenivši da je, nakon svih proteklih afera u vezi sa CIK-om, ovo tijelo najmanje nezavisno.

"Potrebno je pokrenuti pitanje smjene CIK-a i izbor nekog privremenog tijela koje bi provelo ovogodišnje izbore", mišljenja je Nikšić.

Zaključio je da bi dobro rješenje bilo da svaki klub u Parlamentarnoj skupštini BiH osigura po jednog predstavnika koji bi bio dio spomenutog tijela.