|

SDP predlaže zakon zbog kojeg će političari i u Hercegovini morati prijavljivati imovinu

SDP predlaže zakon zbog kojeg će političari i u Hercegovini morati prijavljivati imovinu
21
R. D.
24.10.2019. u 19:49
17
komentara
21

dijeljenja
SDP predlaže zakon zbog kojeg će političari i u Hercegovini morati prijavljivati imovinu Ismet Lulić (Foto: R. D./Klix.ba)
Zakon o prijavljivanju imovine imenovanih i izabranih zvaničnika već do kraja godine trebao bi biti u proceduri Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Praksu koja već daje rezultate u Kantonu Sarajevo, Socijaldemokratska partija BiH uvodi i u Hercegovinu.
Na okruglom stolu održanom u četvrtak u Mostaru o zakonskom rješenju na kojem se radi govorili su kantonalni predsjednik ove stranke i zastupnik u Skupštini Ismet Lulić te pravna ekspertica Adna Hanić-Zalihić koja je radila na samom materijalu.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


"Ovo je zakon koji je Šestorka donijela u Kantonu Sarajevo. Svi oni koji obnašaju javne funkcije su obavezni prijaviti svoju imovinu, a mene je ponukalo da iniciram i kod nas ovaj zakon ona standardna priča da su svi političari isti. Mi želimo da se odvodimo od te mantre", kaže Lulić.

SDP nakon ovog okruglom stola pozvat će i druge pravne eksperte da daju svoj mišljenje, ali organizirat će i niz javnih rasprava.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


"Najpodložniji korupciji svugdje u svijetu su izabrani zvaničnici, to nije drugačije ni kod nas. Građanima ttreba vratiti povjerenje u institucije. Ovim povećavamo transparentnost, posebno u radu javnih zvaničnika - ministara, premijera, direktora javnih preduzeća... Kazne za one koji ne budu prijavljivali svoju imovinu će biti od 10 do 20 hiljada maraka", smatra on.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...