Sarajevo
96

SDP pozvao Konakovića da vrati građanima novac od poskupljenja grijanja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozvala je SDA-ovu Vladu Kantona Sarajevo, na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem, da uputi javno izvinjenje građanima Kantona Sarajevo, "jer ih je pokušala nezakonito opljačkati retroaktivnim poskupljenjem grijanja".

SDP je zatražio da se hitno osigura vraćanje novca kojeg su građani do sada uplatili na osnovu, kako su to naveli, nezakonite odluke.

"Nakon što je postao svjestan da će je Ustavni sud FBiH oboriti, premijer Konaković je najavio povlačenje odluke o retroaktivnom poskupljenju grijanja, koju je prije toga branio svim silama, te je na taj način pokazao kako su tvrdnje SDP-a, da se radi o nezakonitom postupku, bile ispravne", saopćeno je iz SDP-a.

Navode da je konačno vrijeme da SDA-ova Vlada Kantona Sarajevo prestane služiti interesima sujeta svojih stranačkih čelnika i njihovih supruga, te da počne djelovati u interesu građana.

"Podsjećamo premijera da je i Nermin Džindić, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije javno rekao da, kada je BH-Gas smanjivao svoju cijenu plina, Sarajevogas i Toplane nisu proporcionalno smanjili cijenu prema svojim potrošačima, već su ostavili sebi dovoljno veliku rezervu da mogu sa sigurnošću poslovati i da mogu isplatiti plaće za više od 600 radnika", stoji u saopćenju.

Ističu da je sasvim jasno da u ovom trenutku ne postoje nikakvi opravdani razlozi za poskupljenje grijanja, te stoga očekuju od Konakovića da ne prijeti građanima kako će od septembra plaćati još veće cijene grijanja.