BiH
0

SDP poziva HDZ, HDZ 1990 i SNSD da ponude konkretna ustavna riješenja

FENA
Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor SDP-a oglasio se danas priopćenjem za javnost, a u povodu izjava iz pojedinih stranka o potrebi federalizacije Bosne i Hercegovine.

U priopćenju za javnost SDP je pozvao predstavnike HDZ-a 1990, HDZ-a BiH, SNSD-a da hitno iznesu konkretne ustavne amandmane koji će javnosti pokazati radi li se o federalizaciji države na bazi ekonomski održivih regija ili isključivoj homogenizaciji tri naroda, a što je, smatraju u toj stranci, uvertira u podjelu države.

Iz SDP-a poručuju da će se svim demokratskim sredstvima boriti za zaustavljanje takvog koncepta, te ističu da imaju prijedlog kvalitetnih amandmana na Ustav koji su pravedni za sve u BiH.

U priopćenju SDP-a HNŽ-a podsjećaju Stranku za BiH i HDZ 1990 , te njihove predsjednike Silajdžića i Ljubića kako već više od godinu dana "zaboravljaju" ponuditi bolje ustavno rješenje od onog koje su srušili.

"Znači li to da se i SBiH samim tim svrstava uz rame onih koji ovu državu pokušaju rastrgati", pitaju se iz SDP-a.

Odgovor je, navodi se dalje u priopćenju, ponuđen na posljednjoj sjednici federalnog Parlamenta kada su ponovno zajedničkim snagama SBiH i oba HDZ-a srušili zakon koji je trebao izjednačiti u statusu demobilizirane borce, povratnike u Republici Srpskoj, sa suborcima iz Federacije BiH.