{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP poziva Brankovića da se suprotstavi Dodikovom pokušaju uništenja Elektroprenosa BiH

F
16.4.2008. u 15:54
0
0
SDP poziva Brankovića da se suprotstavi Dodikovom pokušaju uništenja Elektroprenosa BiH
0
SDP poziva Brankovića da se suprotstavi Dodikovom pokušaju uništenja Elektroprenosa BiH
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) pozvala je premijera FBiH Nedžada Brankovića da zauzme jasan stav u odbrani energetskog suvereniteta BiH i suprotstavi se najnovijem Dodikovom pokušaju rušenja države BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Dodik namjerava da uništi jedinu državnu korporaciju, Elektroprenos BiH, vraćajući upravljanje elektroprijenosnom mrežom pod ingerencije entiteta, što bi direktno spriječilo i onemogućilo jedinstveno energetsko tržište", saopćio je SDPBiH.

Nakon što je izvojevao pobjedu kroz lažnu reformu policije, kako se dodaje, Dodik je već krenuo u dalje jačanje entiteta i rušenje države.

SDPBiH navodi da u ovoj korporaciji koja je nastala na osnovu Aneksa 9. Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vlada RS-a ima 41 posto kapitala, dok Vlada FBiH ima 59 posto vlasništva.

Entiteti imaju po 50 posto glasova u Skupštini kompanije i stoga SDPBiH traži od Brankovića kao premijera FBiH da preduzme sve potrebne mjere koje će spriječiti najavljene napade na ovaj simbol državnosti BiH.

To je prilika i da se predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić angažuje kao zaštitnik interesa države BiH i konačno počne raditi u interesu građana ove zemlje.

"Špirićeva uloga je višestruko bitna jer se jedinstveno energetsko tržište zahtijeva od države BiH u sklopu procesa EU integracija, za koji se Špirić bar deklarativno zdušno bori," stoji u saopćenju.

SDP-e će posredstvom svojih zastupnika u Parlamentu FBiH na prvoj narednoj sjednici zatražiti potpunu informaciju od premijera šta je poduzeo vezano za ovaj slučaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: