BiH
0

SDP poziva Brankovića da se suprotstavi Dodikovom pokušaju uništenja Elektroprenosa BiH

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) pozvala je premijera FBiH Nedžada Brankovića da zauzme jasan stav u odbrani energetskog suvereniteta BiH i suprotstavi se najnovijem Dodikovom pokušaju rušenja države BiH.

"Dodik namjerava da uništi jedinu državnu korporaciju, Elektroprenos BiH, vraćajući upravljanje elektroprijenosnom mrežom pod ingerencije entiteta, što bi direktno spriječilo i onemogućilo jedinstveno energetsko tržište", saopćio je SDPBiH.

Nakon što je izvojevao pobjedu kroz lažnu reformu policije, kako se dodaje, Dodik je već krenuo u dalje jačanje entiteta i rušenje države.

SDPBiH navodi da u ovoj korporaciji koja je nastala na osnovu Aneksa 9. Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vlada RS-a ima 41 posto kapitala, dok Vlada FBiH ima 59 posto vlasništva.

Entiteti imaju po 50 posto glasova u Skupštini kompanije i stoga SDPBiH traži od Brankovića kao premijera FBiH da preduzme sve potrebne mjere koje će spriječiti najavljene napade na ovaj simbol državnosti BiH.

To je prilika i da se predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić angažuje kao zaštitnik interesa države BiH i konačno počne raditi u interesu građana ove zemlje.

"Špirićeva uloga je višestruko bitna jer se jedinstveno energetsko tržište zahtijeva od države BiH u sklopu procesa EU integracija, za koji se Špirić bar deklarativno zdušno bori," stoji u saopćenju.

SDP-e će posredstvom svojih zastupnika u Parlamentu FBiH na prvoj narednoj sjednici zatražiti potpunu informaciju od premijera šta je poduzeo vezano za ovaj slučaj.