BiH
236

SDP podnio krivičnu prijavu protiv ministra Maleševića

Piše: A. B.
Damir Mašić (Foto: Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Klix.ba)
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) podnijela je krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Daneta Maleševića zbog spornog naziva "jezik bošnjačkog naroda" koji je upisan u đačke knjižice.

Politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić za Klix.ba je kazao da je SDP jutros na protokol Tužilaštva BiH podnijela krivičnu prijavu te da od pravosudnih organa očekuje pravovremeno djelovanje u ovom procesu.

"Podnijeli smo krivičnu prijavu nakon sporne instrukcije ministarstva prosvjete i kulture RS-a, odnosno ministra Daneta Maleševića koji je naložio svim školama u RS-u da se umjesto bosanski jezik upisuje 'jezik bošnjačkog naroda', pozivajući se na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. U prijavi smo jasno definirali koja su pravila prekršena s obzirom da je u odluci Ustavnog suda BiH vrlo jasno naznačeno da niko nema pravo nametati ime jezika drugome te da svako ima pravo svoj jezik zvati kako on želi“, rekao je Mašić.

Dodaje kako sve institucije u RS-u moraju poštovati i implementirati ovu odluku, a kako je kazao, u tužbi su se pozvali i na odluku Ustavnog suda koju je ministar Malešević zanemario.

"Naš pravni tim smatra da je počinjeno krivično djelo i jasno smo naveli tačke Zakona koje podrazumijevaju tu činjenicu. Član 239. Krivičnog zakona nalaže da se radi o izazivanju nacionalne, vjerske i druge mržnje, kao i netrpeljivosti“, dodaje Mašić.