BiH
0

SDP podnio amandmane na "Zakon o sportu BiH"

FENA
Socijaldemokratska partija BiH je najavila da će na zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podnijeti amandmane na Prijedlog zakona o sportu u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović danas na pres-koferenciji predstavio je 11 amandmana njegove partije, koji imaju za cilj da zakonski preciziraju sport u BiH.

"Uputit ćemo niz amandmana u kojima između ostalog tražimo da se utvrdi realizacija strategije programa razvoja sporta, zatim kada Vijeće ministara donosi godišnji program, ko su nosici pripreme realizacije, rokovi i izvori finansiranja. Tražimo da se zakonom definiraju javne potrebe države BiH u sportu, da se reguliraju pitanje organiziranja sportskih priredbi u BiH", kazao je Bećirević.

U devetom amandmanu SDP-e predlaže ustanovljenje državne nagrade za sport "Mirza Delibašić", koja bi se dodjeljivala za izuzetna sportska dostignuća, a koja bi nosila ime po najvećem sportisti BiH u 20. stoljeću.

Bećirović se osvrnuo i na inicijativu koju je pokrenuo u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, kojim je zaduženo Vijeće ministara BiH da u saradnji s nadležnim organima grada Mostara do kraja 2007. donese odgovarajuće mjere, koje će omogućiti da stadion pod "Bijelim brijegom" ravnopravno koriste i FK Velež i FK Zrinjski.

"Podsjećam da je FK Velež jedini klub u BiH, koji se nije vratio na svoj stadion. Povratak Veleža na samo da bi označio pobjedu svih građana Mostara već i simboličan povratak tolerancije i razumijevanja i ovaj dio naše zemlje", kazao je Bećirović.