Traže hitnu sjednicu SKS
138

SDP pisao Mirzi Čeliku: Prestanite s beskorisnim nadmudrivanjem koje produžava sve veću agoniju

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Klub zastupnika SDP-a BiH u Skupštini Kantona Sarajevo hitno traži zakazivanje nastavka prekinute 30. radne sjednice SKS i, kako kažu, konačno preuzimanje odgovornosti prema građanima od strane predsjedavajućeg Mirze Čelika i Vlade KS.

"Motivirani isključivo ozbiljnošću i alarmantnošću trenutne zdravstvene i ekonomske krize u Kantonu Sarajevo, hitno tražimo da se predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik i Vlada KS konačno uozbilje i preuzmu odgovornost za poražavajuću situaciju u koju su nas doveli svojim neradom, neimenovanjem stručne osobe na čelo ministarstva zdravstva i svojim višemjesečnim bahatim ponašanjem kroz demonstraciju sile u stalnom prekidanju sjednica Skupštine", stoji u saopćenju.

Klub zastupnika SDP BiH hitno zahtjeva ponovono sazivanje prekinute 30. Radne sjednice SKS, dodaju, kako bi smo mogli olakšati građanima u KS, nastaviti s radom i omogućiti implementaciju usvojenih zaključaka i mjera koji nude adekvatna rješenja za reorganizaciju zdravstvenog sistema koji je u kolapsu.

"Želimo vjerovati da predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik nije naprasno prekinuo sjednicu da bi nas spriječio u nadopunjavanju odluke o moratoriju s odredbom da se dozvoljava zapošljavanje dodatnog medicinskog kadra, jer bi takvo njegovo ponašanje bilo poigravanje s životima građana. Ne možete nas držati taocima vaših pogrešnih politika", navodi se.

Ovo nije vrijeme za političke sukobe, dodaju, stranačke podjele, lične sujete, proceduralne egzibicije nego za posvećen i sistematičan rad svih nas zajedno kako bismo što efikasnije reducirali posljedice pandemijske krize u kojoj smo se našli.

"Pozivamo sve političke aktere vladajuće koalicije da prestanu sa beskorisnim proceduralnim nadmudrivanjem koje produžava podkapacitiranost sistema i sve veću agoniju građana u KS. Prestanite izbjegavati realnost i preuzmite odgovornost jer građani koji nas plaćaju trebaju politiku i institucije koje rješavaju, a ne generišu dodatne probleme", zaključili su oni.