Sramotan čin
12

SDP osudio napad na banjalučku advokaticu, traže oduzimanje licence Čizmoviću

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon vijesti da je poznati banjalučki advokat i počasni predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Jovan S. Čizmović ošamario 85-godišnju advokaticu Melihu Filipović oglasio se banjalučki ogranak Socijaldemokratske partije (SDP).
"Samo nekoliko dana nakon napada banjalučkog advokata na suprugu, u utorak se u Banjoj Luci dogodio incident gdje je fizički napadnuta poznata banjalučka advokatica Meliha Filipović. Gospođa Meliha je u penziji i starije je životne dobi te je taj napad mogao završiti i fatalno", naveli su iz SDP-a.

Navode da je još frapantnija činjenica da ju je fizički napao kolega i to počasni predsjednik advokatske komore.

"Da li će ovo postati praksa u gradu na Vrbasu? Praksa u kojoj nemamo pravo na mišljenje, rad i gdje će žene biti brutalno napadane, psihički i fizički, čak i od kolega, i to onih koji bi morali biti uzor, kako u provođenju pravde i zakona tako i po pitanju ugleda u poslu koji obavljaju. Da li će i ovaj napad na još jednu ženu na radnom zadatku proći neopaženo i neprimijećeno od medija, građana pa i same advokatske komore?", pitaju se u SDP-u.

Ističu da živimo u zemlji u kojoj postoje povlašteniji i u kojoj zakon nije isti za sve znamo.

"Ali nismo znali da oni koji poznaju zakon i koji bi morali da ga poštuju više od bilo kojeg drugog građanina zanemaruju advokatski kodeks, to sad saznajemo. Da li će i ovaj napad na ženu koja je samo obavljala svoj posao proći neopaženo i bez osude javnosti zavisi i od nas samih. Jovan Čizmović je moćnik ovog grada koji smatra da će i ovaj sramni čin proći nekažnjeno", saopćili su iz SDP-a.

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je zatražio hitnu reakciju advokatskih komora Republike Srpske i Federacije BiH, kao i hitnu reakciju međunarodne zajednice.

"Tražim oduzimanje, bez odgađanja, advokatske licence Jovanu Čizmoviću. Ovaj sramotni čin gdje je brutalno fizički napao svoju kolegicu, i sa 85 godina najstariju advokaticu u BiH, ženu koja je sinonim časti i advokatske i ljudske u Banjoj Luci, ne smije proći nekažnjeno. Pozivam sve advokate u BiH da stanu u odbranu časti svoje profesije, ali i ove sjajne žene koja je u poznim godinama u svom gradu doživjela ovakav napad. Također pitam sve političke partije u Banjoj Luci zašto šute o ovome i zahtijevam od njih da javno osude ovaj brutalni i necivilizacijski čin", poručio je.