Stav Predsjedništva
84

SDP osudio izjave Grabar-Kitarović i upozorio Izetbegovića uoči Erdoganovog skupa

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH je, između ostalog, bilo riječi o izjavama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je kazala da je Hrvatima u BiH to druga domovina. Iz SDP-a su održavanje predizbornog skupa predsjednika Turske ocijenili kao narušavanje interesa BiH.

"Predsjedništvo SDP-a je odbacilo tvrdnje i netačne konstatacije o tome da je Republika Hrvatska garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje je u Mostaru izrekla Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske. Hrvatska, jednako kao i Srbija, potpisnik je i obveznik Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne garant. Iznošenje ovakvih tvrdnji, prilikom svake posjete BiH od strane čelnika vlasti Republike Hrvatske, tumačimo kao krajnje nedobronamjernu gestu", navedeno je iz SDP-a.

Tim povodom zatražili su od članova Predsjedništva BiH da javno i jasno osude takve izjave te će sve suprotno tome smatrati radom protivnom interesu BiH i svih njenih građana.

"Izjave o tome kako je građanima BiH hrvatske nacionalnosti ova zemlja druga domovina, pokazuju elementarno nepriznavanje i uvažavanje BiH i njenog historijskog bića. BiH je prva i jedina domovina svim njenim građanima i krajnje je vrijeme da vlasti susjednih zemalja počnu uvažavati i tretirati BiH kao suverenu državu", saopćeno je iz SDP-a.

Uoči nedjeljnog skupa u Zetri na kojem će se pojaviti i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, Predsjedništvo SDP-a je zaključilo da taj skup predstavlja narušavanja interesa BiH.

"Bez obzira što se forma ovog skupa pokušava predstaviti na drugačiji način, u njegovoj suštini radi se o predizbornoj kampanji koju Erdogan vodi u sklopu prijevremenih predsjedničkih izbora u Turskoj. Ne može i ne smije se zanemariti činjenica da su slični skupovi zabranjeni od strane vlasti vodećih evropskih država, među kojima je i Njemačka. Zbog toga ovakav skup u Sarajevu nije u skladu sa interesima BiH i njenih aspiracija za što brže članstvo u NATO i EU", smatraju u SDP-u.

Iz ove partije su posebno upozorili predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da ovakav skup predstavlja presedan.

"Političke snage u BiH i van nje, koje rade sve na podjeli i urušavanju BiH, će ovo iskoristiti kao dodatni argument u provođenju takve politike. Sa tog aspekta ovakav potez je politički nepromišljen i ponovo u potpunoj suprotnosti sa interesima BiH, jer se ovako otvara mogućnost za dodatno narušavanje suvereniteta zemlje."