BiH
21

SDP: Organizirati donatorsku konferenciju za pomoć u obnovi nakon poplava

Klix.ba
Sjednica Predsjedništva SDP-a
Sjednica Predsjedništva SDP-a
Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, koja je održana sinoć u Sarajevu, data je puna podrška radu vlasti na svim nivoima u prevladavanju posljedica elementarnih nepogoda, u najtežim trenucima za našu zemlju od završetka ratnih dejstava, saopćeno je danas iz SDP BiH.

Podrška je data i radu Federalne vlade i resornim ministarstvima, kao i radu Civilne zaštite FBiH, koja je u ovim teškim trenucima pravovremenim djelovanjem spriječila još veći gubitak ljudskih života. Članovi Predsjedništva posebno su pohvalili rad Ministarstva odbrane BiH te Oružanih snaga BiH, čime se još jednom dokazalo da je ovo ministarstvo jedno od najorganizovanijih na nivou države.

Ocijenjeno je da je Ministarstvo sigurnosti BiH i njihov Operativno-komunikacijski centar, u teškim uslovima, dobro obavljao svoj posao te da im u njihovom daljnjem radu treba dati punu podršku.

Pozdravljene su aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH u organizaciji međunarodne i regionalne pomoći u prvim danima nepogoda i u pregovorima oko dobijanja pomoći od strane Evropske unije, koja se namjerava uputiti Hrvatskoj, Srbiji i našoj zemlji. Izražena je potreba što skorije organizacije donatorske konferencije za obnovu poplavljenih područja, na čemu Ministarstvo vanjskih poslova BiH treba nastaviti pregovore sa brojnim međunarodnim institucijama.

Predsjedništvo SDP-a traži da se na svim nivoima vlasti urade rebalansi budžeta koji će preusmjeriti što je moguće više iznosa sredstava u funkciju obnove zemlje.

Članovi Predsjedništva SDP-a upućuju izraze saučešća porodicama nastradalih, ali i neizmjernu zahvalnost svima onima koji su za ovo kratko vrijeme pomogli stanovništvu u pogođenim područjima. Upućen je apel svim članovima i organizacijama SDP-a da, prilikom pomaganja građanima, kao volonteri ili izabrani zvaničnici, nipošto ne koriste nikakva partijska obilježja, niti da, na bilo koji način, ne promoviraju partiju.

"Nažalost, i u ovim teškim trenucima našlo se vremena i za promociju političkih ciljeva određenih političkih grupacija, koji neki mediji zdušno podržavaju. Ovim putem članovi Predsjedništva oštro osuđuju nerazumno i neodgovorno ponašanje pojedinaca, koji dezinformiranjem i plasiranjem neistina unose nemir u stanovnike pogođenih područja, te podrivaju rad državnih institucija", navedeno je.

Politikantstvo treba odgurnuti u stranu, naglašeno je iz SDP-a, a solidarnost i pomoć staviti na prvo mjesto.

"Stoga pozivamo sve političke snage u ovoj zemlji da zaustavimo sve političke nesuglasice i u potpunosti se okrenemo radu u institucijama sistema, koja u ova teška vremena moraju biti stavljena u službu svih građana i obnove poplavom opustošene zemlje", saopćeno je.