BiH
0

SDP: Odobreni zakoni o policiji su lažni, dosadašnja dešavanja bila samo "predstava za narod"

FENA
Damir Mašić, glasnogovornik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, izjavio je Agenciji Fena da zakoni koje je sinoć odobrio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ne predstavljaju nikakvu reformu policije u BiH i neće dovesti ni do jednog poboljšanja kao željenog cilja.

"Očigledno je da je od samog početka postojao interni dogovor SBiH, SNSD-a i HDZ-a u vezi s usvajanjem policijskih zakona, odnosno da su događanja u posljednjih nekoliko sedmica u ovoj oblasti bila obična predstava za narod.

Usvojeni zakoni su loši i dovest će do daljnjeg 'cementiranja' reformi i pozicija stranaka koje su ih podržale, što je SNSD već nekoliko puta jasno poručio stavom da je, ovim usvajanjem, reforma policije za njih završena".

S druge strane, oni koji su obećavali sto posto BiH, ovim rješenjima pristali su na sto posto policiju RS-a i neispunjenje evropskih principa", riječi su Damira Mašića.

Istovremeno kada su sinoć usvojeni zakoni o policiji, koje Mašić kvalifikuje kao lažne, parlamentarna većina je u prvom čitanju odobrila predloženi zakon o povećanju svojih inako sramno visokih plaća, naveo je u ovoj izjavi.

"S druge strane, odbijen je SDP-ov zakon o oduzimanju kriminalom stečene imovine, što puno govori o stvarnim namjerama aktuelne većine", zaključio je uime SDP-a BiH Damir Mašić.