Nerealni zahtjevi
382

SDP odbio prijedlog ujedinjenja ljevice po DF-ovim uslovima

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je odbila prijedlog Demokratske fronte (DF) o ujedinjenju ljevice, uz ostalo i zato što on podrazumijeva ukidanje SDP-a BiH. Pozvali su Željka Komšića da povuče svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

"Uslovi koji su ponuđeni o ujedinjenju, a što podrazumijeva gašenje postojećih političkih subjekata, su nerealni", obrazložio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić glavni zaključak Predsjedništva SDP-a BiH, kazavši da su se tako izjasnile 84 organizacije SDP-a.

Napomenuo je da su iz medija saznali o nastojanju za ujedinjenje građanskih stranaka, a da su potom dobili i zvaničan dokument.

"SDP je u međuvremenu napravio i sastanke organa. Dobili smo izjašnjenje 84 naše organizacije. Ovaj period smo iskoristili da se usaglasimo i s predstavnicima akademske zajednice. Ukratko, nismo se bazirali samo na uskostranačke poluge", obrazložio je Nikšić odluku SDP-a.

Istakao je da se prvi set zaključaka odnosi na ujedinjenje, a drugi na saradnju građanskog bloka.

"Predsjedništvo SDP-a donijelo je šest zaključaka. Prvi i osnovni zaključak je da o ukidanju SDP-a BiH ne može biti razgovora. Uslovi koji su ponuđeni o ujedinjenju, a što podrazumijeva gašenje postojećih političkih subjekata, su nerealni.

"Poslije 108 godina tradicije to je potpuno neprihvatljivo. Sam prijedlog kojim se ostvaruje određena medijska pozicija je sračunat, a ne ozbiljan prijedlog. Odluka svih organa SDP-a je jednoglasna", rekao je Nikšić.

Dodao je da je danas Predsjedništvo SDP-a zaključilo kako bi bilo spremno za saradnju prije i poslije izbora, a pozvali su i druge političke subjekte koji dijele iste vrijednosti i žele se suprotstaviti aktuelnim vladajućim strankama.

"Želimo vrlo jasno reći da na ovaj način pozivamo DF da u predizbornoj i postizbornoj saradnji demonstrira izlazak iz vlasti u Unsko-sanskom kantonu, gdje su zajedno sa SDA", istakao je Nikšić.

Dodao je da u duhu potpunog povjerenja i jačanja svih stranaka građanskog bloka pozivaju Željka Komšića da povuče svoju kandidaturu kako bi se u sklopu bloka mogla pokrenuti priča o zajedničkom kandidatu.

"Predsjedništvo je jednoglasno usvojilo 10 zaključaka kada je riječ o nastavku saradnje i zajedničkom djelovanju građanskih stranaka. SDP je potpuno posvećen saradnji s građanskim strankama, kako bi se spriječilo daljnje propadanje države Bosne i Hercegovine", naveo je Nikšić.

Naveo je, uz ostalo, da bi vladajuće strukture umjesto priče o svojim unutrašnjim koalicionim razmimoilaženjima trebalo da se okrenu pitanjima građana.

"Korištenje policijskih struktura u političke svrhe za obračunavanje s opozicijom i neposlušnim dijelom vlasti je neprihvatljivo. Prisluškuju se neposlušni dijelovi vlasti. BiH nije Bjelorusija. Ako bude sjednica Parlamenta, mi ćemo o tome progovoriti", kazao je Nikšić.