{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP: Od Grabar–Kitarović tražiti zaustavljanje pokušaja legalizacije pljačke bh. imovine u Hrvatskoj

Klix.ba
16.1.2018. u 10:22
86
23
SDP: Od Grabar–Kitarović tražiti zaustavljanje pokušaja legalizacije pljačke bh. imovine u Hrvatskoj
86
SDP: Od Grabar–Kitarović tražiti zaustavljanje pokušaja legalizacije pljačke bh. imovine u Hrvatskoj
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sutra stiže u posjetu BiH, a SDP BiH je tim povodom pozvao članove Predsjedništva BiH da tokom razgovora zatraže da Vlada Republike Hrvatske odustane od nakane legaliziranja otimačine stotine miliona KM vrijedne imovine bh. preduzeća širom ove države.
"To će se dogoditi ukoliko Sabor Republike Hrvatske prihvati izmjene Zakona o poticanju ulaganja u obliku kako je predložen od Vlade Republike Hrvatske. Rasprava o ovom prijedlogu u Saboru planirana je na sjednici u četvrtak, 18. januara. Prema izmjenama ovog Zakona, sva sporna imovina, nekretnine i zemljišta bh. firmi, koja u većini slučajeva sada pripada FBiH, tretira se kao imovina Republike Hrvatske, koju je moguće iznajmiti bez naknade na period od 10 godina, a nakon tog roka i otkupiti", navode iz SDP-a.

Dodaju da je Zakon u direktnoj suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske i Aneksom G Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ. Ističu da se Zakon donosi u trenutku kada se očekuje da BiH dobije prve presude o pitanju povrata imovine pred Sudom u Strazburu te da je jasno kako je cilj da se na ovaj način onemogući ili oteža provođenje čak i presuda Suda za ljudska prava, kao što se godinama otežava i onemogućava povrat ove imovine, čime se državi BiH nanosi ogromna šteta.

"Mi u SDP-u očekujemo od Čovića, Izetbegovića i Ivanića da pokažu interes za ovo pitanje, makar na kraju svojih neuspješnih mandata. Minimum koji mogu uraditi jeste da barem pokušaju spriječiti legalizaciju pljačke, kada već tri godine nisu radili ništa kako bi se pitanje imovinsko-pravnih odnosa sa Republikom Hrvatskom riješilo. Najmanje što mogu učiniti je da na tome insistiraju u razgovoru sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ali i da zaduže Vijeće ministara BiH da se ozbiljno pozabavi pitanjem ovog Zakona, te zatraži ili njegovo povlačenje iz procedure ili izmjenu na način da se on ne smije odnositi na imovinu BiH i firmi iz BiH. Jednak pristup je potrebno primijeniti i kada je u pitanju nezakonito korištenje vodnog potencijala Buškog jezera, ali i zaštite interesa BiH u luci Ploče, kao i pitanja obešetećenja radnika iz BiH, koji su početkom rata u Republici Hrvatskoj dobili nezakonite otkaze", naveli su iz SDP-a.

Smatraju da je krajnje vrijeme da Republika Hrvatska donese propise koji će omogućiti nesmetan povrat nekretnina i omogućavanje upisa prava vlasništva.

"Sramotno je da vlasti u BiH ni riječi nisu progovorile o ovako važnom pitanju u toku cijelog svog mandata, a i da sada šute, i to u momentu kada vlast Republike Hrvatske želi izvršiti konačnu otimačinu izuzetno vrijedne imovine. Treba li podsjećati kako je skoro sva imovina firmi iz Republike Hrvatske u BiH uredno vraćena, u duhu dobrosusjedskih odnosa, te obaveza iz Sporazuma o sukcesiji. Krajnje je vrijeme da na sličan način postupi i vlast u Republici Hrvatskoj, kao što je i krajnje vrijeme da se vlasti u BiH počnu boriti za interese BiH, umjesto što se bore za lične ili interese svojih stranaka", istakli su iz SDP-a.

Od predsjednice Grabar – Kitarović očekuju da se konačno prestane miješati u unutrašnje stvari BiH te da počne voditi politiku jednakih standarda.

"Ako je BiH vratila imovinu Hrvatskoj, onda to mora učiniti i Hrvatska. Ako se vlasti BiH ne miješaju u unutrašnje uređenje Hrvatske i njen izborni sistem, a ne miješaju, onda neka se i vlasti Hrvatske prestanu tako ponašati prema BiH", zaključuju u stranci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: