Dileme i ucjene
90

SDP objasnio razlog pucanja nove Vlade HNK: SDA želi NES-u pokloniti zajedničko ministarstvo

G. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni odbor SDP BiH HNK izražava žaljenje zbog odgađanja sjednice Skupštine HNK na kojoj je trebala biti sutra potvrđena nova Vlada HNK, jer je došlo do naglog obrata u redovima SDA koji želi da uvede NES u vlast tog kantona.
"S obzirom na višemjesečne napore koje smo kao odgovorna politička partija uložili na uspostavu Vlade HNK razočarani smo kršenjem dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je u petak sazvana Vanredna sjednica Skupštine HNK", navode iz SDP-a.

Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA, kako podsjećaju, bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNK.

"Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNK bude zastupljen i NES. Dogovorenim sporazumom predviđeno je da ime jednog ministra usuglase isključivo SDA i SDP, pa nam je neprihvatljiv zahtjev SDA da taj resor ponudi NES-u", navode iz SDP-a.

Ističu da su u ove pregovore ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na lične animozitete, postignu sporazum na programskim principima koji bi građanima Hercegovačko-neretvanskog kantona omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu.

"NES HNK se ne uklapa u programske ciljeve koje smo proklamirali sporazumom, a pogotovo se ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije za koje se cijelo vrijeme zalažemo. Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu", naglasili s iz SDP-a.

Poručuju da SDP BiH ostaje dosljedan programskim principima i sporazumu kojeg su usuglasili sa SDA i HDZ BiH, u interesu građana Hercegovačko-neretvanskog kantona i države Bosne i Hercegovine.