BiH
11

SDP: Obaveza direktorice KCUS-a nije da mete lišće, nego da osigura zdravstvenu zaštitu

Klix.ba
Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sebija Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine zahtijeva od menadžmenta Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo, na čelu sa Sebijom Izetbegović, da građanima jasno kaže kada će u funkciju biti stavljeni ključni medicinski aparati koji ne rade već duže vremena, saopćeno je iz ove stranke.

"Naime, svjedoci smo da najveća zdravstvena ustanova u BiH, otkako je na njenom čelu osoba koja ima dobre veze, ne samo da ne ispunjava svoju primarnu zadaću, nego vrlo direktno ugrožava živote pacijenata. Iako nas aktuelni menadžment KCUS-a uvjerava da je sve idilično, istina je sasvim drugačija i potpuno neprihvatljiva. Najvažniji aparati na UKCS-u, poput onih za zračenje prilikom kemoterapijskog tretmana ili magnetne rezonance, već duže vrijeme nisu u funkciji", navode iz SDP-a.

Dodaju da pacijenti kojima od toga ovisi život, ili se uopšte ne mogu liječiti, prisiljeni su plaćati preskupe tretmane u privatnim klinikama.

"Obaveza direktora i menadžmenta UKCS, nije da mete lišće na ulazu u bolnicu, nego da osigura što je moguće bolju zdravstvenu zaštitu pacijentima. Stoga još jednom insistiramo da Sebija Izetbegović građanima jasno i javno kaže kada će navedeni aparati biti u funkciji, jer njihov nerad najdirektnije dovodi u pitanje ljudske živote. Tražimo i da se javnosti ponude odgovori šta je do sada urađeno kako bi se ovaj problem riješio?", saopćeno je iz SDP-a.

Na kraju kažu da je krajnje vrijeme da Izetbegovićka počne raditi svoj posao, umjesto što vodi privatne ratove sa svima koji se usude misliti drugačije od nje, po cijenu da zbog toga budu ugroženi i ljudski životi.