BiH
0

SDP o izboru upravnika policije HNK-a i kantonalnom proračunu za 2008.

FENA
Zastupnik SDP-a u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Aner Žuljević upozorio je kako se na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupštine, koja je zakazana za 19. februara, neće naći nacrt kantonalnog proračuna za 2008. godinu, iako je Vlada HNK-a do 10. februara trebala Skupštini dostaviti prijedlog proračuna.

"Nama u SDP-u nije jasno do kada Vlada misli varati Skupštinu, a Skupština biti pasivna naspram bahatog ponašanja Vlade. Očigledno je da su građani koji su izabrali aktualnu koaliciju prevareni", kazao je Žuljević na konferenciji za novinare.

On se osvrnuo i na proces izbora novog upravnika policije HNK-a, kazavši kako postoje indicije da su dva člana Nezavisnog odbora za izbor novog upravnika, Tomislav Ćurčić i Nedžad Avdić, u sukobu interesa.

Naime, predstavnici MUP-a u spomenutom odboru, Ćurčić i Avdić, zakonski su direktno odgovorni upravniku policije, pa se postavlja pitanje kako oni mogu racionalno i nesubjektivno ocjenjivati svog direktno pretpostavljenog, pojasnio je Žuljević.

SDP je pozvao Ured visokog predstavnika (OHR) i Policijsku misiju EU-a (EUPM) da iznesu svoj stav po ovom pitanju prije sjednice Skupštine HNK-a.

"Želimo da se okonča ovaj slučaj imenovanja i zato ovo danas govorimo da se ne bi dogodilo da se ovo pitanje povuče na Skupštini. Imamo još vremena da se OHR i EUPM izjasne i na taj način prječi nesvrsishodne političke rasprave koje će se voditi", istaknuo je Žuljević.

Dodao je kako ovi primjeri pokazuju loš rad Vlada HNK-a, te da je došlo vrijeme da Vlada počne raditi svoj posao ili da se raspišu izvanredni izbori.