BiH
0

SDP nije razgovarao o formiranju koalicije

FENA
Socijaldemokratska partija BiH do sada ni s jednom političkom partijom nije razgovarala o mogućem formiranju bilo kojih koalicija, saznaje Agencija FENA u toj stranci.

Sekretar za informiranje SDP-a BiH Damir Mašić je danas izjavio FENI kako njihov izborni rezultat nije takav da oni okupljaju i da oni budu ona politička partija koja će formirati, ponuditi i praviti koaliciju.

Dodao je da su njihovi stavovi poznati svim političkim partijama, te da svako s njima može razgovarati, „ali uslov u bilo kojim razgovorima je adekvatan dokument, adekvatan papir i šta će buduća vlada uraditi u četiri godine“.

„Pa čak i da SDPBiH ne uđe u bilo koju vlast ili koaliciju koja će formirati parlamentarnu većinu, očekujemo to od drugih političkih partija, da se napravi, da tako kažem, presedan neki i da se u BiH od danas, od sutra prave koalicije na osnovu programa, a ne na osnovu raspodjela ministarskih fotelja“, kazao je Mašić.

On je ponovio da svi oni koji smatraju da mogu i žele da ispune ono što građani očekuju od njih, počevši od jačanja državnih institucija, usvajanja paketa ustavnih amandmana iz aprila kao prvi korak u nadogradnji Ustava BiH, usvajanja zakona o oduzimanju kriminalom stečene imovine, uvođenja diferencirane stope PDV-a, zakona o visokom obrazovanju itd., mogu razgovarati sa SDP-om.