BiH
0

SDP: Neusvajanje budžeta BiH dovodi u pitanje isplate penzija, socijalnih davanja i plaća

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH saopćila je da su neodgovornim, neblagovremenim i politikantskim djelovanjem članova Predsjedništva BiH ugrožene penzije, plaće i socijalna davanja za stotine hiljada građana ove zemlje "i to djelovanjem ljudi koji ne moraju brinuti za svoje plaće i koji nikome ne polažu račune za svoj (ne)rad".

Tvrde da pozivanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na ocjenu ustavnosti svih aranžmana s MMF-om nije ništa drugo nego obmanjivanje javnosti koje za cilj ima skupljanje jeftinih političkih poena u njegovoj izbornoj kampanji.

Ističu da se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon sedam godina sjetio postaviti pitanje ustavnosti stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom i podsjećaju da je još 2009. tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić detaljno upoznat o procedurama vezanim za potpisivanje stand-by aranžmana s MMF-om, u kojima je vrlo jasno navedeno da se "na pregovaranje i zaključivanje međunarodnih ugovora kojim BiH preuzima kreditne i druge finansijske obaveze primjenjuju odredbe Zakona o vanjskom dugu BiH, Zakona o trezoru institucija BiH i Zakona o fiskalnom vijeću BiH".

Iz SDP-a navode da se postavlja pitanje zbog čega predsjedavajući Komšić u prethodnih sedam godina nije tražio odgovornost onih koji su se zaduživali kod MMF-a i onih koji su zadužili zemlju za milijardu dolara duga.

Naglašavaju da javnost treba znati da neusvajanjem budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2014. i nepotpisivanjem stand-by aranžmana s MMF-om, članovi Predsjedništva BiH neće biti pogođeni na bilo koji način te da će im primanja i prinadležnosti koje im pripadaju biti uredno isplaćivana.

S druge strane, potcrtali su da bez pravovremeno usvojenog budžeta penzioneri neće redovno dobijati penzije, radnicima u zdravstvu i obrazovanju plaće će morati biti umanjene za oko 40 posto, a porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi i druge socijalne kategorije neće redovno dobijati naknade.

"SDP BiH će učiniti sve što je u našoj političkoj i ljudskoj moći da na stotine hiljada socijalno najugroženijih i najosjetljivijih kategorija društva destruktivnim djelovanjem članova Predsjedništva BiH ne budu uskraćeni za prava koja im pripadaju", saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

SDP