BiH
26

SDP: Neistine Dragana Čovića odavno su prerasle u šovinizam

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom više puta izrečenih netačnih i potpuno besmislenih tvrdnji Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH o gradnji autoceste u FBiH i položaju hrvatskog naroda, iz SDP-a podsjećaju njega i njegove sljedbenike o nekoliko činjenica.

"Vlast koju je predvodio SDP izgradila je 10 kilometara autoceste od Bijače do Međugorja, i počela gradnju 10 kilometara autoceste od Svilaja do Odžaka, što je po Čovićevim iskrivljenim svjetonazorima "hrvatski" autoput", navodi se u saopćenju SDP-a.

Da HDZ i njegovi partneri nisu došli na vlast autoput u Posavini bi bio završen, kao i dionica od Međugorja do Počitelja duga 10 kilometara,  koju HDZ i njegovi partneri nisu u stanju već dvije godine ni početi graditi, iako im je vlast SDP-a ostavila oko 200 miliona KM za njeno finansiranje, smatraju u SDP-u.

"Podsjećamo Čovića i njegove sljedbenike kako je upravo Vlada koju je vodio SDP riješila pitanje finansiranja Posavskog kantona koji je bio pred bankrotom zbog nepravednog zakona o pripadnosti javnih prihoda kojeg je usvojila vlast u kojoj je naravno sjedio i HDZ.  Sve ovo je urađeno iz razloga što mi čvrsto vjerujemo kako je BiH država svih njenih građana, u kojoj svi građani prema svakom osnovu moraju biti jednaki", kaže se u saopćenju.

Za SDP ne postoje hrvatski, bošnjački ili srpski autoputevi, već samo oni koji su izgrađeni i oni koji nisu.

"Pozivamo Čovića da prestane sa širenjem neistina koje su odavno prešle u otvoreni šovinizam i konačno uradi bilo šta konkretno za Hrvate, osim što višegodišnjom lažnom brigom on i njegovi sljedbenici žive sve bolje dok Hrvati, kao i svi drugi građani BiH, žive sve gore", kaže se na kraju saopćenja.