{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP: Nastaviti reformu sistema pravosuđa

S
28.1.2012. u 16:45
0
6
SDP: Nastaviti reformu sistema pravosuđa
0
Glavni odbor SDP BiH smatra da se moraju nastaviti aktivnosti na reformi sistema pravosuđa u BiH s ciljem efikasnijeg djelovanja u skladu sa evropskim i svjetskim standardima, uz potpunu depolitizaciju i obezbjeđenje nezavisnosti i nepristrasnosti sudova i tužilaštava.

"Jedno od težišta buduće reforme pravosudnog sistema treba da bude stvaranje svih potrebnih zakonskih, institucionalnih i drugih uslova za što uspješniju borbu protiv korupcije i kriminala", saopšteno je iz SDP-a BiH nakon sjednice Glavnog odbora.

U tom smislu, smatraju u SDP BiH, neophodno je što prije donijeti zakon o oduzimanju imovine stečene vršenjem krivičnih djela, te izvršiti odgovarajuće izmjene i dopune krivičnih zakona i zakona o krivičnom postupku. Do stvaranja uslova za usvajanje ovog zakona na nivou BiH, SDP BiH će, kako je najavljeno, inicirati usvajanja zakona o oduzimanju imovine stečene vršenjem krivičnih djela na nivou Federacije BiH.

Glavni odbor SDP-a BiH smatra da je u BiH potrebno formirati vrhovni sud čija bi osnovna funkcija bila da, "kao najviši sud, osigura jedinstvenu primjenu zakona (prava) i ravnopravnost građana".


U saopštenju se navodi da Glavni odbor SDP-a BiH zahtijeva da se "zaustavi retrogradno djelovanje, odnosno poricanje pravosudnih institucija na nivou BiH, te sve aktivnosti na njihovom ukidanju i slabljenju".

Na sjednici je data puna podrška aktivnostima koje će voditi ka usvajanju novog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, a razmatrano je i pitanje ustavno-pravne institucionalne jednakosti konstitutivnih naroda, ostalih i građana - državljana BiH, te doneseno niz stavova koji će služiti kao smjernice za rad SDP-ovih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: