Odgovor na kritike
258

SDP: Naši ministri će biti ponos nove Vlade Kantona Sarajevo

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Socijaldemokratska partija BiH oglasila se povodom pojedinih kritika na račun predloženog kadra u sastavu nove vlade Kantona Sarajevo.

"Sigurni smo kako će nova Vlada provesti program i više od 300 konkretnih mjera koje su dogovorene prije nego smo uopšte počeli razgovarati o kadrovskim rješenjima. Kao dio te Vlade, za koju smo uvjereni, da će biti najuspješnija u Kantonu Sarajevo svoj doprinos će dati i ministri iz reda SDP BiH, koji su prije nego su došli u priliku bilo šta uraditi izloženi kritikama. To će i njih i nas samo ojačati. Ovakav pritisak mora ih još više motivirati da budu među najboljim ministrima u Vladi na planu provođenja utvrđenog programa iz njihove nadležnosti", kaže se iz SDP-a.

Navodi se da će sud o njihovom, kao i radu kompletne Vlade, dati građani Kantona Sarajevo, a u SDP-u su uvjereni kako će oni potpuno opravdati ukazano povjerenje.

"Ne dodvoravamo se nikome, ali danima se navodi kako je bitno da dođu mladi, neokaljani, pošteni, stručni ljudi, spremni da se bez predrasuda predano i odgovorno, zajedno sa svojim suradnicima, uhvate u koštac sa problemima i izazovima koji ih čekaju. E, kad smo ponudili takve, onda ih popljuju samo zato što su iz SDP-a. SDP je velika demokratska partija, koja ima svoje procedure. Imena kandidata su prošla kompletnu partijsku proceduru i dobila podršku od Kantonalne organizacije SDP Sarajevo do Predsjedništva SDP BiH. Uvjereni smo kako će biti ministri za ponos i SDP-u, našim koalicionim partnerima i premijeru Forti", kažu iz Socijaldemokratske partije BiH.

ističu da je SDP je spreman i otvoren za kritike, posebno one konstruktivne i zahvalni su na tome. Kako kažu, spremni su u svakom trenutku odgovoriti na pitanja građana i objasniti im odluke iza kojih ne stoji samo rukovodstvo stranke već i veliki broj članova.

Mi smo odlučili ovim mladim i dokazanim ljudima i članovima SDP-a dati šansu da pokažu šta znaju. Izborom kandidata za ministre nisu zadovoljni ni neki članovi SDP-a, što je sasvim prirodno jer svako od nas ima neke svoje želje i očekivanja. Postići konsenzus po tom pitanju je nemoguće ali smo zato postigli kompromis. Za prvu ocjenu rada Vlade, pa i SDP-ovih ministara, treba sačekati prvih sto dana rada kada ćemo ih zajedno ocijeniti i prikazati rezultate njihovog rada. Jedino mjerilo njihove uspješnosti je mišljenje građana, a ne bilo koga u rukovodstvu Partije. Duboko smo uvjereni da su naši kandidati svjesni odgovornosti, da mogu odgovoriti izazovima koji ih očekuju u nadolazećem periodu, te da će oni na najbolji način provoditi mjere koje smo usvojili zajedno sa našim koalicionim partnerima", poručuju, između ostalog, iz SDP-a BiH.