BiH
11

SDP: Naši kadrovi su rješavali probleme, dok su drugi davali prazna obećanja

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH započela je predizborne aktivnosti u Srednjobosanskom kantonu (SBK), gdje su, pred velikim brojem članova i sipmatizera partije, predstavljeni kandidati s područja SBK za sve nivoe vlasti u BiH.

Iako SDP BiH nije bio apsolutna vlast u ovom kantonu, ministri iz ove partije u Vladi SBK-a uspjeli su tokom mandata uraditi više nego koalicija SDA i HDZ, koja je punih 15 godina u ovom kantonu imala apsolutnu vlast, saopćeno je iz SDP-a.

Predsjednik Općinskog odbora SDP-a BiH Travnik i kandidat na listi za Federalni parlament Zoran Gazibarić je istaknuo kako među kandidatima SDP-a BiH ne postoje nikakve razlike i svaki od njih ima konkretnu ponudu građanima.

"Ne dozvolite da 13. oktobra ujutro popijete prvu kavu, kafu ili kahvu u neizvjesnosti oko toga šta će biti sa ovom zemljom u budućnosti, zato glasajte za SDP, koji jedini nudi garanciju da ova zemlja neće biti dodatno podijeljena", kazao je Gazibarić.

Nosilac liste za Kantonalnu skupštinu SBK Senad Selimović naglasio je da je SDPBiH u ovom kantonu u proteklom mandatu, usprkos opstrukcijama, uspio riješiti probleme gomilane godinama.

"Jedini problemi koji su se uspjeli rješavati u ovom Kantonu, riješeni su u ministarstvima na čijem čelu su bili ministri iz reda SDP-a", dodao je Selimović.

Aktuelni federalni ministar za pitanja boraca i invalida i nosilac liste za Federalni parlament iz SBK-a Zukan Helez osvrnuo se na uspjehe Ministarstva na čijem je čelu.

"Imamo šta pokazati ljudima, jer iza nas stoje konkretni rezultati. Niko, osim kadrova ove partije, nije imao hrabrosti uhvatiti se u koštac s revizijom lažnih invalida i boraca, koji su godinama uživali sve blagodeti. Istinski borci su bili i ostali garant opstojnosti ove države", kazao je Helez.

Federalni premijer i generalni sekretar SDP-a BiH Nermin Nikšić u govoru je naglasio činjenicu da se niko, osim ovog saziva Vlade, nije smio upustiti u rješavanje nagomilanih problema.

"Neke smo probleme uspješno riješili, za neke smo tražili rješenja, u nekim rješenjima smo, možda, i pogriješili. Govorimo o konkretnim djelima, a nemojmo pričati o praznim obećanjima. I još se moramo boriti sa nižerangiranim stranim službenicima, koji otvoreno lažu, govoreći da nam pune budžet donacijama, a do sada od njih nismo dobili niti jednu KM, nego smo ljudima pomagali sredstvima iz našeg budžeta", istaknuo je Nikšić.

Kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović osvrnuo se na aktuelnu situaciju vezanu za postavljanje spomen krsta na Zlatištu iznad Sarajeva.

"Na ovaj problem smo upozoravali 2008. godine, kada smo rekli da će ova situacija biti iskorištavana za buduće izborne kampanje. Nažalost, bili smo u pravu, a glavni krivac ovome je sadašnji saziv Predsjedništva BiH. Ne smijemo dozvoliti da neko, na ovakav perfidan način, pljuje po nevinim žrtvama sarajevske opsade", kazao je Hadžiomerović.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija prisutne je upozorio na to da SDP BiH ne smije gubiti presudne glasove, koji mogu pomoći da promijenimo stanje u državi.

"Nedopustivo je da, radi stotinjak glasova, gubimo pozicije koje će sutra odlučivati o budućnosti ove zemlje. U ovom kantonu radi manjka 109 glasova nismo postali vlast, ali tada smo uspjeli razbiti vladavinu blizanaca SDA i HDZ, koji su ovim dijelom države vladali decenijama. Nedavno je bila dogovorena nova podjela ove države, ali nismo to dozvolili. Zato nemojmo dozvoliti da SDP opet ne pobijedi na izborima, jer ako ne pobijedi, bh. građani će se probuditi u podijeljenoj zemlji", zaključio je Lagumdžija.