BiH
0

SDP: Najoštrije osuđeni dijelovi rezolucije Narodne skupštine RS-a

FENA
Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u subotu na sjednici u Sarajevu najoštrije je osudio dijelove rezolucije koja je prije dva dana usvojena u Narodnoj skupštini RS-a. Upućen je poziv Uredu visokog predstavnika da poništi dijelove rezolucije koji pozivaju na secesiju RS-a i rušenje ustavnog poretka i Dejtonskog sporazuma u BiH.

"Očekujemo i od predstavnika međunarodne zajednice u BiH da najoštrije sankcionišu sve one koji prijete miru i stabilnosti u našoj zemlji.

SDPBiH neće nikome dozvoliti da na bilo koji način dovodi u pitanje državu Bosnu i Hercegovinu i njene granice te još jednom poziva sve političke aktere u zemlji da se okrenu rješavanju stvarnih problema naših građana, a ne raspirivanju nacionalističkih tenzija i stvaranju novih problema", navodi se u subotu u saopćenju SDP-a izdatom nakon sjednice Glavnog odbora te stranke.

U saopćenju se ističe da Narodna skupština RS-a ima pravo da izražava svoju političku volju kojom poziva nadležne institucije na neprihvatanje nezavisnosti Kosova, ali da nema pravo da otvara put ka kršenju ustavnog poretka BiH.

Glavni odbor SDP-a BiH jednoglasno je prihvatio godišnji Izvještaj o radu njenog predsjednika Zlatka Lagumdžije.

Usvojena je i Informacija o radu potpredsjednika SDP-a BiH Željka Komšića kao predsjedavajućeg Predsjedništava BiH.

Prihvaćeni su izvještaji o prošlogodišnjem radu klubova SDP-ovih poslanika u zakonodavnim tijelima te o radu Foruma žena, Foruma seniora i Foruma sindikalnih aktivista/aktivistica stranke.

Usvojen je i dokument o osnovama izborne strategije i programa SDP-a za općinske izbore u BiH 2008. godine.