Revizija historije
1k

SDP najavio proteste u Sarajevu zbog mise za Bleiburg: Slave one koji su mučki ubijali

A. D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Socijaldemokratska partija BiH najoštrije osuđuje najavu održavanja mise u Sarajevu za ubijene na Blajburškom putu, kao jedan od posljednjih činova revizije historije iz Drugog svjetskog rata i to u osvit proslave 75. godina od pobjede nad fašizmom.

"Misa za ubijene na Blajburgu je poznati revizionistički uradak Počasnog blajburškog voda, čija okupljanja je Austrija više puta zabranjivala i hapsila učesnike, a zbog neodvojive ikonografije ustaštva i endehazije. Na Blajburgu su stradali ustaški oficiri, zajedno s njihovom ratnom braćom - četnicima, kao pripadnici vojnih formacija domaćih izdajnika, čineći zločine od Jasenovca do Stare Gradiške. Začuđujuće je da ni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ne vidi ništa sporno u tome da se održi misa onima koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata i marionetske državice NDH pobili veliki broj nedužnih građana Sarajeva. Čuvena Luburićeva kuća u Sarajevu je samo jedno od stratišta naših nedužnih pobijenih sugrađana, kao i mnoga druga mjesta gdje su Sarajlije ubijane samo zbog svog imena ili zbog svoje antifašističke opredijeljenosti", naveli su iz SDP-a.

Sarajevo je, kažu, dalo 10.000 života u Drugom svjetskom ratu, a naročito su svirepa ubistva, mučenja i pravljenja masovnih grobnica na Darivi te vješanje 55 časnih heroja grada na Marijin-Dvoru, pred oslobođenje Sarajeva. Zanimljivo je da nikada nikome nije palo na pamet da održi misu za nedužno stradale Sarajlije, ali i sve žrtve ustaškog terora za vrijeme NDH.

"Prešućivanje i dozvoljavanje ovakvih događaja bi pokazalo da se nije radilo o lapsusima u izjavama nekih zvaničnika na vlasti kada su antifašiste i pripadnike NOB-a pokušavali svesti u istu ravan s fašistima. Nikakva revizija slavne narodnooslobodilačke borbe neće proći. SDP će se uvijek i svakom prilikom boriti protiv ovakvih bijednih pokušaja falsifikovanja historije. Nećemo pasti pod pokušaje skrivanja jasnih zločina uspostavljenog državnog ustaškog aparata u skute religije. Nećemo dopustiti reviziju, jer danas niko ne propituje akcije De Gola, koji je jednako reagirao na kvislinge u Francuskoj", poručuju iz SDP-a.

Smatraju da je konačno došlo vrijeme da se religijske institucije ograde i suprotstave agresivnom neofašizmu koji promiču pripadnici njihovih vjerskih zajednica, a ne da doprinose relativizaciji historijskog značaja antifašističke borbe i pobjede nad zločinačkim režimima.

"Ovo društvo je i previše kontaminirano fašizmom da bi se u oslobođenom Sarajevu danas slavili oni koji su mučki ubijali Sarajlije. Na takve pokušaje dat ćemo snažan odgovor. Socijaldemokratska partija BiH poziva sve antifašiste da dignemo svoj glas i spriječimo da Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo svrstamo kontra antifašističke Evrope koja upravo Dan pobjede nad fašizmom obilježava kao Dan Evrope. Ukoliko se ipak misa bude održala, SDP će pozvati antifašiste da se u isto vrijeme mirnim protestima suprotstavimo reviziji historije i veličanja fašizma te tako pokažemo demokratskom svijetu kako u Bosni i Hercegovini antifašizam živi", kaže se u saopćenju.