Kantonalni odbor
209

SDP na ulicama Sarajeva provodi anketu o radničkim problemima i mukama

FENA
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Forum sindikalnih aktivista Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo danas je organizovao predstavljanje projekta "Moje radno pravo je ugroženo".

Tako su danas u Kantonu Sarajevo postavljeni info stolovi na kojima su građani imali priliku preuzeti anketne listiće kako bi ih ispunili i odgovorili na pitanja o svojim radničkim pravima i kako ih ostvaruju.

Sekretar Foruma sindikalnih aktivista Belma Kapo izjavila je da je cilj ankete prikupiti podatke o stvarnim problemima koje imaju građani Kantona Sarajevo.

Svrha ankete je prikupljene podatke obraditi kako bi se vidjeli koji su zajednički problemi koju muče radnike danas.

Kapo je također najavila i da će biti održan okrugli sto na koji će biti pozvani sindikalni aktivisti, te da će i poslodavci biti obaviješteni u kojim segmentima krše radnička prava.

Predsjednik Foruma sindikalnih aktivista KOSDP BiH Adnan Jusić ističe da ta stranka aktivno radi na popravljanju radničkih prava, te da je reagirala i prilikom usvajanja novog Zakona o radu kojim su, smatra, radnička prava svedena na nulu.

Jusić je naveo da je SDP imao više od 300 amadmana u oba doma Parlamenta, međutim, nijedan nije usvojen, zato ta partija nije ni podržala Zakon o radu.

"Anketom pokušavamo da saberemo sve nedostatke i probleme radnika u Kantonu Sarajevo, kao što su neplaćeni doprinosi, neplaćeni prekovremeni rad...", rekao je Kapo.

On je također skrenuo pažnju i na to da je danas za aktivne radnike neadekvatan novi zakon o penzionisanju.

Predstavnici KOSDP BiH su naveli da se nadaju da će im predstojeći izbori dati šansu da iskoriste dobivene podatke kako bi poboljšali uslove rada i radnička prava.