Problem kolektora
11

SDP Mostar: Ovo nije grad, već kasaba, budžetski poligon SDA i HDZ-a

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Veliki novac uložen je u projekt gradskog kolektora, a rezuzltati su razočaravajući, jedna je od poruka s konferencije za medije mostarske organizacije Socijaldemokratske partije.

Edin Zagorčić, predsjednik SDP-a Mostar, kazao je kako je predviđeno da gradnja kolektora košta 19 miliona eura, a kako vidimo do sada je utrošeno čak 64 miliona.

"U toku same gradnje tri je puta mijenjan nadzorni organ. Posljednji nadzor je utvrdio sedamnaest grešaka u toku izgradnje kolektora, koje nisu otklonjene, niti je utvrđena bilo čija odgovornost za iste. Nije poznato da je izvođač snosio bilo kakve posljedice za štetu pri gradnji. Opravdane sumnje izaziva podatak da je garancija data od izvođača na samo devet mjeseci", kazao je Zagorčić.

Posljedica improvizatorskog načina rada je pojava fekalija u više mostarskih ulica, nastavio je Zagorčić, a posebna priča je i rupa koja se ukazala na Bulevaru.

"Priča o kolektorima ide u nepoznatom smjeru, posebno jer su na održavanju postrojenja anagažovani radnici Vodovoda. Opravdano se sumnja da je to možda stvaranje jednog novog javnog preduzeća bez Gradskog vijeća i zakonskih procedura. Otvorenje i početak rada kolektora su bili predviđeni za mart, to nije ispoštovano, a ni do danas nemamo jasnu informaciju kada će to zaživjeti", izjavio je Edin Zagorčić.

SDP se zapitao da li je uža zona Starog grada predviđena da se kolektorski pokrije te kazao da to još nije medijski objavljeno.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK Zoran Mikulić kazao je da je mostarska vlast po svojoj definiciji diktatura i teror dviju stranaka.

"Mostar se teško može nazvati gradom, ovo je kasaba i budžetski poligon SDA i HDZ-a koji je godinama u komunalnom, saobraćajnom i fekalnom kolapsu. Dok je ove i ovakve vlasti u Mostaru, jedine koje ne treba da brinu o svojoj budućnosti su rupe na cestama, njima se ništa definitvno neće desiti", cinično je kazao Mikulić.