BiH
0

SDP Mostar o zaštiti ljudskih prava

FENA
Predstavnici grada Mostara ne žele voditi računa o ljudskim pravima te izjednačiti prava svih stanovnika tog grada, kazao je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Mostaru predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Zoran Perić.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara zamjenica federalnog ombudsmana Amra Kazazić kazala je da zbog nerada i sporosti gradske administracije 2 258 građana Mostara smatra da su im ugrožena temeljna ljudska prava i slobode. Predstavljajući izvješće o stanju ljudskih prava u Mostaru od listopada 2005. do listopada ove godine, Kazazić je istaknula da se po pitanju ljudskih prava nije napredovalo te da je u njezin ured pristiglo 657 novih predmeta koji govore o kršenju ljudskih prava.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinstvo u Mostaru, Perić je kazao da je urađeno dosta na zaštiti ljudskih prava, ali kako još uvijek ima dosta problema koji se moraju i trebaju riješiti.

Kako primjer za nepoštivanje ljudskih prava Perić je naveo probleme oko Pravoslavne crkve u Mostaru te dodao da je ta crkva podnijela tužbu protiv Grada Mostara za odštetni zahtjev od oko 2,5 milijuna konvertibilnih maraka. Perić je kazao da smatra da će tu tužbu pravoslavna crkva dobiti te da će na kraju odštetu plaćati građani Mostara.

"Imovina Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice je potpuno vraćena u Gradu Mostaru dok je glavna savjetnica gradonačelnika Bešlića Radmila Komadina kazala da će Pravoslavnoj crkvi vratiti ruševine", kazao je Perić.

Perić je kazao da u Mostaru postoje problemi koji se ponavljaju iz godine u godinu, te kako Grad Mostar još uvijek nije riješio problem komunalnih poduzeća i da još uvijek postoje četiri komunalna poduzeća.

Po njegovim riječima, problemi vezani za komunalna poduzeća neće još za dugo biti riješeni budući da je za osnivanje jednog komunalnog poduzeća zadan vrlo kratak rok do 10. prosinca.

"Rješenja koja bi se mogla primijeniti kako bi se problem oko komunalnih poduzeća riješio vrlo su jednostavna, međutim očigledno je kako ne postoji politička volja HDZ-a i SDA da se taj problem riješi budući da HDZ štiti Parkove, a SDA Komos", kazao je Perić.

Predsjednik kluba SDP-a u Gradskom vijeću Huso Kapić je istaknuo kako je ogledalo grada komunalna djelatnost, te kako Mostar ima četiri komunalan poduzeća, ali kako ona djeluju kao da ne postoji niti jedno.

Kapić je kazao da je tijekom jedne od sjednica Gradskog vijeća usvojen dinamički plan za osnivanje tog poduzeća u kojem su navedeni nosioci određenih radnji koje se moraju završiti do određenog roka, ali da se još uvijek nije izvršila analiza zbog čega to nije urađeno i tko su krivci za to.

"Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je dao novi rok za osnivanje jednog komunalnog poduzeća do kraja ove godine. Novi rok uopće nije potreban kada protiv onih koji nisu ispoštovali svoje zadaće do danog roka nisu podnijete nikakve sankcije. To je samo donošenje odluke na odluku koje se gomilaju bez ikakvih značajki i vrijednosti", kazao je Kapić.

Kapić je istaknuo da veliki problem predstavlja odlaganje smeća na obali rijeke Neretve, a što je zločin prema Mostaru i ekološka za rijeku i stanovnike tog grada.

Kapić je pojasnio kako se otpad odlaže na obali Neretve bez obzira na to što je rijeka Neretva voda druge kategorije i bez obzira na to što ona kao takva ima svoj status.